El pederasta dels Maristes va actuar amb impunitat durant anys malgrat que era "un secret a crits"

El col·legi religiós va desdenyar nombrosos senyals que Benítez abusava sexualment dels alumnes

El sistema judicial va arxivar una causa malgrat que el professor havia admès el delicte al centre

Joaquín Benítez, camí del jutjat, aquest matí.

Joaquín Benítez, camí del jutjat, aquest matí. / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pederasta Joaquim Benítez va campar al seu aire durant 35 anys al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts (Barcelona). I fins i tot després de confessar que havia abusat almenys d'un menor el 2011, va seguir en llibertat i mantenint contacte amb nens de 12 a 17 anys, treballant de monitor en diversos pobles de la província de Girona. Ni la direcció del centre ni la justícia l'hi han impedit. A pesar de les múltiples alarmes que van encendre els seus abusos sexuals durant un període així de llarg. 

MÉS EVIDÈNCIES

Al rosari de nous casos que van sortint a la llum, s'ha de sumar-hi noves evidències trobades per aquest diari i que apuntalen l'existència de un pacte de silenci en el col·legi. Una nova víctima va patir tocaments per part d'aquest professor d'educació en dues ocasions. En la primera, Benítez va arribar a ser sorprès per un professor del centre. La porta del seu despatx es va obrir d'improvís i un company del claustre el va descobrir grapejant un alumne de 9 anys, a qui havia despullat fins a deixar-lo tan sols amb els calçotets. Benítez va dissimular comentant-li “que recta que tenia l'esquena” (fins llavors, al menor li havia raonat la suposada inspecció “per tot al contrari", "per un desviament de la columna”).

L'altre professor va donar per bones les explicacions, va tancar la porta i els va deixar als dos allà. El nen es va vestir i va sortir del despatx. Aquest professor no va dir res. O si ho va fer, el que hagués dit es va acabar silenciant perquè ningú es va dirigir a l'alumne per interessar-se per aquest episodi. Benítez, després d'aquella interrupció, va acabar atrapant el noi, que avui ja té 40 anys, alguns dies més tard per palpar-li els genitals durant una "estona que es va fer molt llarga" al final de la classe de gimnàstica. L'excusa va ser "fer-li una revisió dels abductors al final d'una sessió", detalla. Tots aquests anys ha guardat les dues trobades en una nebulosa de la seva memòria que ha aclarit definitivament ara, quan ha saltat l'escàndol i ha confirmat que efectivament “va patir abusos” i almenys “un professor” ho va tapar.

Segons ha pogut saber també aquest diari, un alumne va enviar correus a la direcció del col·legi el 2010, avisant que havia patit abusos per part de Benítez. Aquests mails ja estan en possessió dels Mossos d’Esquadra, així li consta al principal denunciant d'aquesta causa, el pare del noi agredit sexualment per aquest pederasta entre el 2006 i el 2010 i que és qui al final ha aconseguit estirar la manta. Això significa que aquest avís, que ha recollit en el seu compte (abusosenmaristas@gmail.com) va ser ignorat mentre encara durava el calvari que estava patint el seu fill. Al centre li tocarà aclarir-ho, quan es confirmi que es van enviar aquests correus,

Aquestes dues alarmes desestimades pel centre quadren amb una reflexió que el mateix Benítez va fer aquest divendres a EL PERIÓDICO: “Suposo que els Maristes han fet també tot el possible perquè tot això no transcendís”. La mare de diversos germans que han estudiat a l'institut en cursos recents ha trucat a aquest diari per resumir-ho així: "Era un secret a crits". La dona apunta tant a la direcció del col·legi, subratllant que “gent de pes dins de l'estructura del col·legi ho sabia”, com a nombroses famílies de l'entorn dels Maristes, perquè “podrien parlar i no ho fan”. De fet, ella s'autoinculpa: "Jo mateixa he callat també". "Estava en boca de tots els nens i si no els vam fer cas va ser perquè mentre no li toqui al teu, calles", afegeix.

MONITOR MALGRAT LA SEVA CONFESSIÓ

El 2011, el vicari provincial dels Maristes, després de rebre la queixa d'una família i reconèixer Benítez que aquesta acusació era certa, va presentar un escrit al jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona. Però la causa es va sobreseure perquè els pares d'aquesta víctima van decidir no declarar davant el magistrat.

Benítez, després d'admetre els abusos, va eludir la justícia però va perdre el seu lloc de professor de gimnàstica als Maristes de les Corts. Però aquest ja exprofessor de gimnàstica ha seguit des d'aleshores treballant i en contacte amb joves, segons ha confirmat el Consell Esportiu de l’Alt Empordà, que aquest dissabte ha celebrat una reunió d'urgència a Espolla per analitzar el fet.

MUNDÓ CRITICA EL COL·LE I EL FISCAL 

Notícies relacionades

El pederasta va ser monitor d'activitats esportives en tres municipis de la comarca i la seva tasca el va portar a tractar amb joves d'entre 12 i 17 anys. Per això el gerent de l'entitat esportiva, Àlex Terés, que ha assegurat que la contractació de Benítez “complia tots els requisits legals”, ha lamentat que ningú l'informés des de Barcelona de les sospites que existien sobre els seus abusos.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha criticat aquest dissabte que el col·legi “podia haver sigut més exigent” en el seu intent d'aclarir els fets. I també va lamentar que la Fiscalia no hagués sigut més eficient en el cas. Però ni el col·legi ni el sistema judicial van ser capaços d'aturar Benítez.