Commoció a Madrid per la carta de suïcidi d'un nen d'11 anys

Els pares difonen la missiva per evitar que es tapi el que asseguren que és un cas d'assetjament escolar

Cifuentes accepta rebre els progenitors i el jutge de Leganés que va portar el cas estudia reobrir-lo

 

  / EL MUNDO

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El 14 d'octubre de l'any passat Diego González, d'11 anys, es va tirar per la finestra del cinquè pis del seu domicili familiar de Leganés. A l'ampit havia deixat una nota. “Mireu en el Lucho”. Al costat del ninot groc dels Lunnis, un dels seus favorits, els pares van trobar un quadern en què s'acomiadava i explicava el perquè: “No aguanto anar al col·legi i no hi ha cap més manera de no anar-hi. Sisplau espero que algun dia pugueu odiar-me una miqueta menys”

Els pares estan convençuts que Diego va ser víctima d'assetjament escolar, però tres mesos després, la investigació judicial s'ha tancat sense resultats. Per evitar que l'assumpte quedi en l'oblit, aquest dimecres han difós la carta a través de la web d'El Mundo. L'impacte de la missiva ha aconseguit que en unes hores la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, acceptés rebre els pares (ho farà dilluns que ve) i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) fes públic que el jutjat d'instrucció número 1 de Leganés estudia reobrir la causa.

Carmen González, la mare, sosté que tant el col·legi com els organismes educatius del Govern regional han volgut “tapar” l'assumpte “perquè no salti i eludir responsabilitats”. El centre escolar és el concertat religiós Nuestra Señora de los Ángeles, al barri madrileny de Villaverde. La direcció del centre educatiu remet a la Conselleria d'Educació per a qualsevol informació.

COMPORTAMENTS ESTRANYS

El nen no va arribar a dir-los res ni tampoc es va queixar a la classe, però els pares estaven detectant comportaments estranys respecte al col·legi des de feia temps. Moltes vegades insistia que no volia anar a l'escola. El curs passat va estar quatre mesos de baixa per una afonia que els metges van atribuir a un estat de xoc. I el dia abans del suïcidi, quan el van anar a recollir va demanar a la seva mare, angoixat, que corregués, que volia sortir ja. Quan  li va preguntar què li passava no li va voler explicar.

A la carta queda clar que el nen no tenia res contra la seva família. Al contrari. S'acomiada de tots amb frases afectuoses: «Papa, tu m'has ensenyat a ser bona persona i a complir les promeses (...). Mama, tu m'has cuidat moltíssim i m'has portat a molts llocs (...). Tata, tu has aguantat moltes coses per mi i pel papa (...). Avi, tu sempre has sigut molt generós amb mi i t'has preocupat per mi.”

PRECEDENT

Notícies relacionades

Quan després del succés van anar a veure el director de l'escola, aquest els va assegurar que "mai" havia "passat res relacionat amb l'assetjament escolar”. Una afirmació que “és mentida”, segons la mare. “En aquest col·legi estan passat coses rares i, almenys, s'han d'investigar», diu el seu marit. Dies després del suïcidi de Diego, va transcendir que una altra nena del col·legi, María, havia intentat treure's la vida per assetjament. «Els professors deixaven que altres nenes em peguessin perquè deien que això em faria més forta», va explicar a la premsa.

El conseller d'Educació, Rafael van Grieken, sosté que el seu departament ho va investigar a fons, interrogant pares, alumnes i professors sense trobar cap indici d'assetjament escolar.

La carta: "M'acomiado per sempre"

"Papa, mama, aquests 11 anys que he estat amb vosaltres han sigut molt bons i mai els oblidaré com mai us oblidaré a vosaltres. Papa, tu m'has ensenyat a ser bona persona i a complir les promeses, a més, has jugat moltíssim amb mi. Mama, tu m'has cuidat moltíssim i m'has portat a molts llocs. Tots dos sou increïbles, però junts sou els millors pares del món. Tata, tu has aguantat moltes coses per mi i pel papa, t'estic molt agraït i t'estimo molt. Avi, tu sempre has sigut molt generós amb mi i t'has preocupat per mi. T'estimo molt. Lolo, tu m'has ajudat molt amb els deures i m'has tractat bé. Et desitjo sort perquè puguis veure l'Eli. Us dic això perquè jo no aguanto anar al col·legi i no hi ha cap altra manera per no anar-hi. Sisplau, espero que algun dia pugueu odiar-me una miqueta menys. Us demano que no us separeu, papa i mama, només veient-vos junts i feliços jo seré feliç. Us trobaré a faltar i espero que un dia puguem tornar a veure'ns al cel. Bé, m'acomiado per sempre. Firmat Diego. Ah, una cosa, espero que trobis feina molt aviat, Tata. Diego González"