El Papa autoritza la canonització de la mare Teresa de Calcuta

Tot indica que pujarà als altars el 4 de setembre del 2016

La mare Teresa de Calcuta, al rebre el Nobel de la pau el 1979.

La mare Teresa de Calcuta, al rebre el Nobel de la pau el 1979.

2
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha firmat el decret per a la canonització de la mare Teresa de Calcuta, que previsiblement es produirà el 4 de setembre del 2016, ha informat aquest divendres l'oficina de premsa del Vaticà.

Francesc va firmar ahir a la tarda el decret pel qual es reconeix el miracle que es va produir el 2008 en un home brasiler, que estava en fase terminal per greus problemes cerebrals i va salvar la vida per la intercessió de la beata fundadora de la Congregació de les Missioneres de la Caritat, que va dedicar la seva vida als més necessitats a Calcuta.

La data de la canonització de la beata Teresa de Calcuta serà comunicada pel Papa el mes de febrer vinent, durant el pròxim Consistori ordinari (assemblea amb la presència de cardenals), però tot indica que la data en què la monja d'origen albanès pujarà als altars serà el 4 de setembre del 2016, el diumenge més pròxim al 5 de setembre, data en què va morir el 1997.

La proclamació com a santa de la mare Teresa de Calcuta serà un dels grans esdeveniments que es produiran en el marc de l'Any Sant Extraordinari de la Misericòrdia.

SUPOSAT MIRACLE

El suposat miracle que ha sigut elegit i aprovat per la comissió teològica de la Congregació per a la Causa dels Sants es va obrar el desembre del 2008, quan el malalt, ja en coma, anava a ser operat, però per problemes tècnics la intervenció quirúrgica va haver de ser posposada durant mitja hora.

Al tornar al quiròfan, segons recull el diari 'Avvenire', el primer a informar ahir d'aquesta notícia, el doctor es va trobar el pacient assegut, asimptomàtic, despert, perfectament conscient i preguntant-se què hi feia allà.

El metge va explicar durant la fase d'estudi d'aquest suposat miracle que no ha vist "mai un cas com aquest" i que tots els pacients similars que havia tractat en els seus 17 anys de professió havien mort.

El papa Joan Pau II, gran admirador de la tasca de la mare Teresa de Calcuta, va ser qui el 2002 va accelerar el procés de beatificació de la monja a l'autoritzar promulgant-los en una mateixa sessió els decrets pels quals es reconeixien les virtuts heroiques i un miracle per la intercessió de la religiosa, dos dels passos per ser beatificada.

El miracle aprovat en aquella ocasió va ser la suposada "curació inexplicable" d'una dona índia de religió animista, Mónica Bersa, de 34 anys, que tenia un tumor a l'abdomen del qual es va curar el 1998.

NOBEL DE LA PAU

La mare Teresa, que serà el primer premi Nobel que pujarà als altars, va ser proclamada beata el 19 d'octubre del 2003 en una cerimònia multitudinària a la plaça de Sant Pere del Vaticà.

La monja, que en realitat es deia Inés Gonxha Bojaxhiu, va néixer el 20 d'agost del 1910 a Skopje, capital de l'actual república de Macedònia, que llavors pertanyia a Albània.

Notícies relacionades

Durant la seva vida va fundar l'Orde de les Missioneres de la Caritat i se la va conèixer per la seva dedicació als més pobres i desafavorits, per la qual va arribar a ser guardonada amb el Nobel de la pau el 1979.

El seu enterrament a Calcuta el 5 de setembre del 1997 va ser un esdeveniment nacional a l'Índia, milions de pobres van acompanyar el seu cadàver pels carrers de la ciutat i al funeral també hi van assistir caps d'Estat i governants de tot el món.