CAS JUDICIAL PER UNA MUTILACIÓ

El fiscal demana dos anys de presó per a dos mossos per deixar bòrnia Ester Quintana

L'acusació pública ratifica que les lesions es van produir per una pilota de goma

Els agents "van infringir les normes de cura" per no perjudicar la integritat física de tercers

Ester Quintana, ahir, a la rambla de Prim de Barcelona.

Ester Quintana, ahir, a la rambla de Prim de Barcelona. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona sol·licita dos anys de presó i inhabilitació de quatre anys per a un subinspector i un agent escopeter dels Mossos d’Esquadra per deixar bòrnia Ester Quintana a causa de l'impacte d'una pilota de goma. Als dos policies, l'acusació els atribueix un delicte de lesions per imprudència greu.

Al mes de setembre, la Generalitat va indemnitzar, a través de la seva asseguradora, amb 260.000 euros Ester Quintana al reconèixer que la dona va perdre un ull en la vaga general del 14 de novembre del 2012 en el marc d'una actuació policial. La dona va renunciar, a canvi, a la responsabilitat civil.

L'escrit d'acusació del fiscal assenyala que els dos acusats formaven part d'una de les unitats de la brigada antiavalots de la policia autonòmica que es van traslladar el 14 de novembre a la tarda per fer funcions de dispersió de les manifestacions celebrades per la vaga general al centre de la capital catalana. La furgoneta en què viatjaven els dos imputats va fer el següent itinerari: plaça d'Urquinaona, plaça de Catalunya, Rambla de Catalunya, Gran Via i passeig de Gràcia. Allà es va aturar. Eren les 20.49 hores i la situació era de “tranquil·litat” i quedaven “escassos manifestants”, segons el fiscal.

NO CALIEN ELS TRETS

L'acusació pública sosté que els dos mossos acusats van baixar de la furgoneta policial i, “malgrat que les circumstàncies concurrents al lloc no requerien el tret de pilotes de goma, i s'haurien pogut servir d'altres mitjans menys lesius”, el subinspector va donar l'ordre “immediata” a l'escopeter que disparés aquests projectils. Segons el fiscal, el comandament imputat “no va prendre totes les mesures de precaució necessàries per evitar perjudicar la integritat física aliena” abans de donar aquesta instrucció al seu subaltern.

L'escopeter, segons l'escrit d'acusació, va disparar dos trets de pilotes de goma, malgrat que no hi havia “risc” ni per a ell ni per als seus companys, sense adoptar, tampoc, les mesures de precaució necessàries per evitar lesionar terceres persones.

Segons la fiscalia, els dos mossos acusats “van infringir les normes de cura, i van incomplir totalment” els protocols vigents sobre l'actuació policial durant concentracions i manifestacions”.

A L'ULL

Notícies relacionades

Una de les pilotes de goma que l'escopeter va llançar va impactar en l'ull esquerre d'Ester Quintana en el moment en què ella va girar el cap cap enrere per comprovar si la persona que l'acompanyava la seguia, quan travessava el passeig de Gràcia en direcció al carrer Casp i a una distància d'uns 40 metres del lloc on es van efectuar els trets. A causa de l'impacte del projectil, la dona va perdre un ull.

La fiscalia afegeix que després efectuar els trets, els agents van pujar “ràpidament” a les furgonetes i van reiniciar la marxa fins a arribar davant de l'edifici de la Borsa de Barcelona, al passeig de Gràcia, on van fer una última parada en el seu recorregut. Ester Quitana, després de ser assistida en un primer moment al carrer, va ser traslladada a l'Hospital de Sant Pau, on va ser sotmesa a un tractament quirúrgic “urgent”. Actualment, la dona continua sota control mèdic.

La seqüència dels fets