Castells mai vistos

La temporada tanca amb el rècord de 107 torres de la màxima dificultat

Els Minyons de Terrassa fan el primer 4 de 10 amb folre i manilles de la història

4
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / TARRAGONA

En una altra actuació per a la història, els Minyons de Terrassa van tancar ahir una temporada d'autèntica gamma extra, el nom amb què es coneixen els castells de màxima dificultat. A la plaça Vella de la ciutat egarenca, els Minyons van aconseguir descarregar el quatre de deu amb folre i manilles, el primer de la història castellera, i van completar una actuació amb quatre castells increïbles, entre els quals també n'hi va haver un altre de gegant, el tres de deu amb folre i manilles.

Si l'any passat es van batre tots els rècords, en aquest 2015 s'han tornat a superar. L'adjectiu històric s'ha fet habitual. Però el salt, aquesta vegada, ha sigut qualitatiu. Les colles grans han fet la increïble xifra de 107 castellsde gamma extra i la majoria de la resta han superat els seus propis registres. A més, la Colla Vella Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa han amenaçat el regnat dels Castellers de Vilafranca en les dues últimes dècades.

200 ANYS / Els Minyons van posar ahir el final brillant a la que sens dubte ja és la millor temporada en els més de 200 anys d'història que tenen els castells. A més dels dos colossos de deu pisos, els de Terrassa van completar la seva actuació amb el tres de nou amb folre i agulla, que només van carregar, i el pilar de vuit amb folre i manilles. Va ser una actuació que va fer plorar la meitat de la gent que va omplir la plaça Vella i que per molt poc no va superar la millor de la història realitzada pels Castellers de Vilafranca l'1 de novembre passat.

Un altre dels grans atractius d'aquesta temporada ha sigut la pugna dels Minyons, la Vella de Valls i els Castellers de Vilafranca per trencar el protagonisme que els del Penedès han tingut durant els últims 20 anys. Al final, les tres colles han quedat més o menys igualades en un marcador que es regeix pels punts que fixa el concurs de Tarragona, que se celebra els anys parells. Però el més destacable de veritat és que la solidesa de la Vella, sota la batuta de Manel Urbano, i la dels sorprenents Minyons, al comandament del cap de colla Guillem Comas, ha servit per treure la millor versió dels Castellers de Pere Almirall.

Els de Vilafranca van tancar la seva temporada el dia 1 de novembre amb la tradicional diada de Tots Sants. Allà havien d'esborrar dubtes d'actuacions anteriors i, sobretot, de les vegades en què la Vella i els Minyons han enfosquit el seu poder al llarg de l'any. Els Verds no van fallar i van superar la millor actuació que ells mateixos tenien amb quatre castells de gamma extra i cap caiguda. Abans d'iniciar viatge a Xangai l'endemà, amb 200 camises verdes per exportar els castells, els d'Almirall van descarregar el tres de deu amb folre i manilles, la torre neta i el dos de vuit sense folre, el tres de nou amb agulla i el pilar de vuit emmanillat.

CREDIBILITAT / «Un cop més ens hem tornat a superar», assegura Josep Maria Cortés, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). «Últimament, molts cops ens diuen que ja cansem una mica perquè sempre parlem de la millor actuació de la història o de la millor temporada. Al final perdrem credibilitat, però la veritat és que s'ha tornat a fer», destaca Cortés.

Entre les tres primeres colles del panorama casteller han fet 84 del total de 107 castells de gamma extra realitzats aquest any. Amb 83 castells descarregats i 24 només carregats, el total de gamma extra supera la xifra de 92 (64 descarregats i 28 carregats) realitzats l'any passat. La diferència encara és més gran si no es comptabilitza el nou de vuit, una immensa construcció que els experts cada vegada més tendeixen a considerar que no és de gamma extra. Aquest any se n'han fet vuit (set descarregats i un carregat) i l'any passat 23 (21 complets i dos carregats).

Notícies relacionades

LA MATEIXA SEGURETAT / La CCCC destaca la seguretat. «És veritat que en algunes actuacions, com en l'última Santa Tecla, es van produir bastantes caigudes en estructures de màxima dificultat, però estem en el mateix percentatge dels últims anys, lleugerament per sobre del 3%», argumenta Cortés. «S'ha apujat el nivell, sense augmentar les caigudes. Estem molt contents», afegeix.

Després de celebrar dilluns el cinquè aniversari de la proclamació per part de la Unesco com a patrimoni immaterial de la humanitat, Cortés admet «que els castells estan en el millor moment». Recorda que el 2010 hi havia 56 colles i ara són 97. «Però on es nota més és en aspectes com que mai abans tantes colles havien fet tants castells de set, vuit, nou pisos i de gamma extra», destaca.