El sector carni tem que l'informe castigui les vendes

Asaja denuncia que l'estudi de l'OMS farà caure la facturació nadalenca

Retreu que l'alerta pot perjudicar-ne el consum, com la crisi de la grip aviària

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

La preocupació es va instal·lar ahir en el sector carni després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés cancerígena la carn processada. El sector va reconèixer que l'informe «és preocupant» i que «amb tota seguretat provocarà «un descens en les vendes». Aquesta tesi la va compartir també el sector ramader de l'Associació d'Empresaris Agraris (Asaja) de Lleida, que va mostrar la seva inquietud per la difusió de l'estudi just «en aquestes dates pròximes a les festes nadalenques, quan hi ha més consum d'aquest tipus de carn». Tant els sindicats agraris com el sector van ressaltar que la carn forma part d'una dieta equilibrada. Les dades del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient revelen que la carn cada vegada està més arraconada a la nevera dels espanyols, ja que el consum va retrocedir l'any passat el 4%.

CRISIS ALIMENTÀRIES / El sector tem que succeeixi el que ha passat en crisis alimentàries com en el cas de les vaques boges i la grip aviària, per citar-ne alguns exemples, en què les vendes van baixar fins al 30%. L'alarma desencadenada per la malaltia de les vaques boges va causar una caiguda del consum del 50%. El president d'Asaja de Lleida, Pere Roqué, va lamentar que l'informe agreugi la situació del sector porcí, «que arrossega mesos de pèrdues».

La majoria d'associacions i gremis carnis i els principals fabricants, que encapçala l'empresa El Pozo, no van voler fer declaracions i van remetre un únic comunicat, això sí, recolzat per les quatre grans associacions espanyoles del porcí: Provacuno, Intervic, Asici i Interporc.

El text «rebutja enèrgicament» la classificació realitzada per l'OMS i considera «inapropiat atribuir a un únic factor un risc més alt de càncer», ja que, al seu parer, s'han de tenir en compte altres factors com la genètica, la dieta i l'edat... La indústria càrnia europea «aconsella mantenir l'actual consum» de 24 grams diaris, ja que és «considerablement inferior al que es podria considerar com a ingesta diària alta (50 grams)». Segons la seva opinió, «el consum excessiu d'aquest aliment, com el de qualsevol altre, mai és apropiat».

Notícies relacionades

Unió de Pagesos considera que la declaració de l'OMS «no hauria d'alarmar els consumidors si aquests aliments s'ingereixen de manera moderada i formant part d'una dieta mediterrània i equilibrada». El sindicat reclama «rigor» en les informacions relacionades amb l'alimentació.

Els consumidors, per la seva part, no van secundar ahir l'alarma provocada per l'informe de l'OMS. Un recorregut pels comerços va permetre comprovar-ho. «Per ara ningú ens ha expressat la seva preocupació», explicava el xarcuter d'un comerç de l'Eixample. Va passar el mateix als supermercats consultats, ja que generalment els embotits estan estotjats i no els serveix cap venedor.

Temes:

Càncer Comerç