Dues teràpies antagòniques per a nens amb un món propi

La Generalitat es manté equidistant davant les opcions que aborden l'autisme

La línia conductual tracta errors biològics, i la psicodinàmica, conflictes interns

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

El trastorn que engloba el denominat espectre autista, un cúmul de disfuncions que afecten nens caracteritzats per viure abstrets, amb greus dificultats per mantenir relacions amb l'entorn i que es comporten de forma incomprensible i poc saludable, és atès a Catalunya per professionals de la psiquiatria que segueixen, de forma aleatòria, algun dels dos corrents terapèutics que predominen a occident: la psicodinàmica o el cognitiu conductual. La Conselleria de Salut no mostra predilecció per un abordatge o l'altre d'un malestar del qual es desconeixen les causes. Les dues línies difereixen completament tant en la definició de l'origen del trastorn com en els mètodes per atenuar-lo. El trastorn de l'espectre autista (TEA) pot incloure una disminució de la capacitat intel·lectual i l'aprenentatge, però no tots els nens autistes pateixen aquesta classe de dèficits. Sí que coincideixen a mostrar una total falta d'empatia, en l'hàbit d'entaular converses amb ells mateixos i en la repetició de gestos o moviments, cosa que en aparença els calma. S'ha discutit, i investigat, quin és el grau de patiment emocional d'aquests nens -amb una edat que oscil·la entre pocs mesos de vida i l'adolescència-, i hi ha la coincidència que són persones molt infelices, subjectes a notables nivells d'angoixa i ansietat.

CONFLICTE O CONDUCTA / El corrent psicodinàmic, d'arrel psicoanalítica, parteix de la idea que els nens afectats per autisme o la resta de síndromes associades són objecte d'un conflicte intern que el terapeuta ha d'intentar comprendre per després poder-lo resoldre. Aquest trauma psíquic, entenen, és d'una intensitat tan gran que manté bloquejada la capacitat de relació i interacció amb el món del nen afectat. Els partidaris de la línia cognitiva conductual, en canvi, consideren que el trastorn està originat en una lesió o disfunció biològica.

Notícies relacionades

Cristina Molina, responsable del Pla Director de Salut Mental a la Generalitat de Catalunya, mostra el seu respecte per un i altre corrent terapèutic, sobre els quals no hi ha consens internacional. En conseqüència, la teràpia que ofereixen els serveis psiquiàtrics catalans difereix d'una localitat a una altra en funció del convenciment dels professionals que els atenen. Les famílies tenen un cert marge d'elecció, però, en principi, i tenint en compte que tampoc disposen de prou formació sobre el tema, s'ajusten a la proposta terapèutica que se'ls ofereix. Entre aquests professionals, avança no obstant la tendència a abordar cada nen des d'una òptica o altra, en funció del seu perfil personal i els símptomes.

Alguns d'aquests nens emeten espurnes d'una intel·ligència atípica, sempre centrada en molt pocs centres d'interès. El repertori d'interessos d'un nen autista és extremadament limitat. Salut calcula que l'espectre autista afecta a Catalunya entre 60 i 100 de cada 10.000 habitants.