NOTABLE JORNADA CASTELLERA

Castells per a la història

La Vella de Valls firma una de les millors actuacions en els 200 anys d'història de les torres humanes en la diada de Santa Úrsula Els Minyons de Terrassa completen a Girona el colós de 10 pisos per tercera vegada aquest any

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / VALLS

La Colla Vella va tornar a demostrar ahir en la diada de Santa Úrsula de Valls la força que aquesta temporada la distingeix com l'agrupació més potent del panorama casteller. La plaça del Blat de la capital del Baix Camp, abarrotada pel públic i més de 2.000 castellers de les collesVella i Joves dels Xiquets de Valls, va acollir una nova jornada de màxima rivalitat en l'anomenat bressol dels castells. Però els Minyons de Terrassa els van robar part del protagonisme al descarregar a Girona el gegantí tres de deu amb folre i manilles i protagonitzar la millor actuació del seu historial amb quatre castells de gamma extra.

La lluita per l'espai a la plaça del Blat de Valls va començar una hora abans de l'anunciat inici de l'actuació a les 13 hores, quan el costat dret de la plaça es va tenyir del color vermell de les camises dels castellers de la Joves i l'esquerre, del rosat de la Vella. Amb les colles posicionades als llocs habituals que elles trepitgen, la pugna per guanyar terreny es va visualitzar a la línia divisòria de la plaça, tot i que nova ser tan evident com altres vegades en què han saltat espurnes. L'arribada al balcó de l'ajuntament del president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, a l'ull de l'huracà per l'escàndol del 3%, va ser saludada al crit d'«independència».

 

Sense preàmbuls ni escalfaments com han posat de moda els Minyons de Terrassa, la Vella va començar amb el repte més important, el gegant tres de deuque va carregar per quart cop. El castell es va enfonsar just després que l'enxaneta alcés la mà. I és que acabar aquest castell sols és a l'abast, fins ara, dels Castellers de Vilafranca (dos cops) i els Minyons de Terrassa, que ahir van descarregar a la plaça del Vi de Girona el seu sisè gegant de 10 pisos, tercer d'aquest any. L'actuació a la seva plaça talismà fora de Terrassa la van completar amb tres castells de gamma extra: el cinc de nou amb folre, el dos de nou amb folre i manilles i el pilar de vuit amb folre i manilles.

Notícies relacionades

A Valls, la Joves va respondre a la Vella amb la mateixa ambició malgrat la seva discreta temporada i que mai havia intentat el tres de deu. Va estar a només dos passos de coronar-lo, però va caure i va tornar a caure en el segon intent. Després va abaixar el llistó amb un tres de nou amb folre i el va tornar a apujar al descarregar un altre gegant com el dos de nou amb folre i manilles; i es va acomiadar amb un pilar de cinc.

L'actuació de la Vella va ser diferent. Si amb el primer castellva tocar el cel, amb el segon es va fer una parcel·la. Va descarregar el quatre de nou sense folre, el castell total, amb dos canvis d'última hora al tronc per la caiguda del tres de deu. Després va carregar el dos de vuit sense folre i es va acomiadar amb un pilar de set amb folre. «Estic orgullós perquè ser on som no pot significar més que ser la millor colla de la història», va dir Manel Urbano, que va agafar les regnes en un moment crític de la Vella.