influent rànquing

Tripadvisor publica la llista dels 10 millors restaurants d'Espanya

La classificació de la web de viatges l'encapçala Martín Berasategui, de Lasarte, però també inclou sorpreses

Els germans Roca, al seu restaurant, celebren el premi.

Els germans Roca, al seu restaurant, celebren el premi. / JOAN CASTRO / ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La web de viatges Tripadvisor ha elegit el restaurant Martín Berasategui, de Lasarte, com el millor d'Espanya. La llista dels 10 millors l'encapçala el lloc de culte gastronòmic del xef basc, seguit per El Celler de Can Roca (Girona), El Club Allard (Madrid), Arzak (Sant Sebastià), Àbac (Barcelona),  Restaurant Montiel (Barcelona), Atrio (Càceres), Porrue (Bilbao), Akelarre (Sant Sebastià) i Con Gracia (Barcelona).

El llistat de Tripadvisor agrupa establiments llorejats pels clients en les valoracions, tot i que no suposa en cap cas que tots ells juguin en la mateixa lliga de l'excel·lència culinària. I és que una cosa és l'opinió dels crítics acostumats a tastar exquisideses i la dels clients cada vegada amb més dret a l'opinió i el vot. Així, en aquest rànquing de restaurants de luxe sorprendria l'aparició d''outsiders' com el Restaurant Montiel o Con Gracia, al celler dels quals tenen més d'un motiu perquè corri el cava a la salut dels seus clients per haver sigut impulsats al cel dels grans.

Malgrat el consens o no en l'elecció, el cert és que Tripadvisor s'ha convertit en un prescriptor de referència per als viatgers. Cada vegada és més habitual consultar les seves llistes per triar restaurant a l'arribar a qualsevol població. Figurar en els primers llocs s'ha convertit per a qualsevol restaurant en peça clau per consolidar l'èxit i per a alguns fins i tot per a la supervivència. Tripadvisor és útil per al comensal sense agenda i el cert és que rarament genera decepcions.

Però una altra cosa és elaborar una classificació de l'excel·lència d'acord amb criteris sustentats per l'experiència de paladars entrenats. La crítica als algoritmes de Tripadvisor per elaborar les seves classificacions té tant de fonament com aquelles menges degustables als llocs preferits pels comensals. Ja ho explicava el crític gastronòmic d'EL PERIÓDICO, Pau Arenós, en un article recent en què reconeix amb ironia que ha fantasiejat "a crear un restaurant fictici per desafiar 'Tripa Advisor". En qualsevol cas els rànquings tenen un atractiu indiscutible, al marge que hi siguin tots els que hi haurien de ser o siguin més o menys els que hi ha.

ELS DUBTES

Notícies relacionades

La majoria dels dubtes a l'hora d'avaluar la confiança dels rànquings de Tripadvisor provenen del nombre d'opinions registrades. La relació entre opinions a la vista i les valoracions negatives en ocasions no sembla gaire analitzada, amb estranys líders de classificació que podrien ser coronats gairebé per una quadrilla d'amics.

Com si es tractés d'una enquesta electoral, amb Tripadvisor el més aconsellable és no prendre's gaire seriosament ni les crítiques furibundes ni els exagerats adjectius laudatoris. Un comentari sense crítica semblarà sempre l'opinió d'un comensal sense referències. Un atac al qual només li falta petició de sicari semblarà també una llança virtual procedent d'una envejosa competència. 

Temes:

Tripadvisor