INVESTIGACIÓ DE LA TRAGÈDIA DEL TARAJAL

Arxivada la causa per la mort de 15 immigrants a Ceuta

La jutge conclou que els guàrdies civils van utilitzar correctament les pilotes de goma

Fernández Díaz va arribar a admetre al Congrés que disparar a l'aigua va ser un error

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / CEUTA

la jutge de Ceuta Carmen Serván va resoldre ahir arxivar la causa oberta per homicidi i lesions imprudents contra 16 membres de la Guàrdia Civil arran de la mort de 15 immigrants a la platja del Tarajal, el 6 de febrer del 2014. Les víctimes, tots homes subsaharians, van morir ofegades quan intentaven arribar nedant a la costa de Ceuta i els guàrdies van intentar dissuadir-les amb pilotes de goma i pots de fum. En la resolució d'arxivament provisional, la instructora assegura que els agents van fer un ús «correcte» del material antiavalots.

En concret, la jutge argumenta a la resolució, de 32 pàgines, que els agents estan autoritzats a utilitzar mitjans antiavalots reglamentaris i assenyala que «no existeix cap indici» que s'extralimitessin, «sobretot perquè no existeix cap protocol que reguli la utilització d'aquest material en el medi aquàtic». I precisa que en el cas dels cinc cadàvers trobats en territori espanyol la causa de la mort va ser l'ofegament i que només dos cossos presentaven lesions «no vitals», en un dels quals a més s'exclou que «rebés cap impacte de bola o de pot de fum».

UNA AGRA POLÈMICA / L'actuació de la Guàrdia Civil després de la tragèdia va rebre una allau de crítiques, des de la defensora del poble, Soledad Becerril, que va defensar que la utilització de pilotes de goma a l'aigua «no va ser prudent», fins a la Comissió Europea, que va exigir explicacions. El director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, només va reconèixer que els agents havien disparat les boles de goma i els pots de fum «a l'aire», encara que després el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, quan va anar al Congrés a donar explicacions va haver d'admetre que es van disparar a l'aigua. A la cambra, el titular d'Interior va arribar a admetre que disparar a l'aigua va ser un error: «És evident que, una vegada comprovats els fets, segurament hauria sigut millor, és clar, no disparar les pilotes de goma, sobretot perquè a més tampoc van tenir l'efecte dissuasori que es pretenia».

A més a més, Interior havia distribuït aquells dies unes imatges captades per les càmeres de vigilància de la tanca de Ceuta per demostrar que els agents havien hagut de plantar cara a una allau de centenars d'immigrants. Però aquelles imatges havien sigut editades i no s'hi veia els sense papers a l'aigua, fet que va motivar una altra agra polèmica.

Notícies relacionades

Els testimonis de diversos supervivents van relacionar la tragèdia amb l'actuació dels agents. «El pànic pels trets va provocar que s'ofeguessin», va relatar un d'ells, Musa Ibrahim, a EL PERIÓDICO. Una possibilitat que la resolució de la jutge ara posa en dubte: «Són testimonis confusos, vagues i imprecisos, contradictoris entre si i en relació amb l'autòpsia».

La jutge Servan afirma a més que els immigrants «no eren persones en perill al mar que necessitessin ajuda», sinó que «van assumir el risc d'entrar il·legalment en territori espanyol pel mar nedant, en allau, aprofitant la nit, amb molta roba i fent cas omís de les actuacions dissuasòries tant de les forces marroquines com de la Guàrdia Civil».