estrena parcial D'UNA INFRAESTRUCTURA A TARRAGONA

La A-27 avança 9 km però no resol la incertesa del túnel de Lilla

La ministra diu que la complexa galeria entre Valls i Montblanc s'impulsarà el 2016

Pastor inaugura el segon tram de l'autovia, reclamat des de fa 20 anys

Els primers vehicles accedeixen al nou tram inaugurat de la A-27, a Valls, ahir.

Els primers vehicles accedeixen al nou tram inaugurat de la A-27, a Valls, ahir. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / VALLS

La ministra de Foment, Ana Pastor, va inaugurar ahir el segon tram de la A-27, l'autovia entre Tarragona i Montblanc (Conca de Barberà), que les localitats de la zona reivindiquen des de fa més de 20 anys. És un recorregut de 9,5 quilòmetres pressupostat en 86 milions d'euros i que se suma al de 7,8 quilòmetres que la mateixa Pastor va inaugurar el 2013. La ministra va assegurar que al desembre entrarà en servei el tercer tram (la circumval·lació de Valls) i que el projecte del quart tram, entre Valls i Montblanc, es reactivarà el 2016. Són tan sols cinc quilòmetres, però s'hi ha de fer un complicat túnel per salvar el Coll de Lilla.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va posar ahir, al costat de la seva amiga Pastor, el dit a la llaga de la A-27. «El principal interrogant avui és veure com resoldrem l'arribada de l'autovia fins a Montblanc; com garantirem, en definitiva, que Lleida es connecti amb el port de Tarragona», va explicar Vila després d'avançar que en la pròxima legislatura «serà imprescindible» trobar resposta al problema de la connexió entre Valls i Montblanc.

Les obres d'aquest quart tram estan paralitzades des del 2010, com passava amb la resta del recorregut i no es va oblidar de recordar la ministra de Foment. «Els tècnics del ministeri estan treballant en les millors solucions per als problemes geotècnics que té el túnel del Coll de Lilla», va precisar. Els cinc quilòmetres d'aquest tram estan pressupostats en 91 milions d'euros, però el principal problema són els terrenys argilosos que ja van complicar les obres del túnel de l'AVE. El projecte, en total, té un recorregut de 27,4 quilòmetres i 298 milions d'euros de pressupost.

Notícies relacionades

«Estem en el terreny de la incertesa i, per tant, tan cert és que avui és un dia d'alegria com que tenim alguns interrogants sobre la taula que requereixen solució», va explicar davant la ministra i els nombrosos assistents que van assistir a la inauguració d'ahir. Entre ells hi havia els alcaldes de Montblanc, Josep Andreu (ERC), i de Valls, Albert Batet. Tots dos van tornar a reclamar al març una solució urgent per al túnel de Lilla.

La ministra de Foment també va informar ahir que els pròxims dies es reunirà a Madrid amb responsables de la Generalitat per trobar «definitivament» una solució sobre el pas dels vehicles pesants per la N-340. La ministra va anunciar que al novembre també s'iniciaran diferents obres per millorar la seguretat en aquesta carretera.