RUMORS 'ON LINE'

La NASA nega que un asteroide impacti contra la Terra al setembre

Diversos blogs asseguren que un cos celeste impactarà a prop de Puerto Rico entre el 15 i 28 de setembre

Una impressió artística dels anells que envolten l’asteroide Chariklo.

Una impressió artística dels anells que envolten l’asteroide Chariklo. / EFE

1
Es llegeix en minuts

Nombrosos blogs webs estan afirmant que un asteroide impactarà contra la Terra, en algun moment entre el 15 i 28 de setembre del 2015. Entre aquestes dates, segons els rumors, hi haurà un impacte -"evidentment" a prop de Puerto Rico- que portarà la destrucció a les costes dels Estats Units i el Golf de Mèxic, així com a Amèrica Central i del Sud. Aquest és el rumor que s'ha fet viral. I la NASA s'ha vist obligada a negar els fets en un comunicat oficial.

"No hi ha cap base científica -ni una mica d'evidència- que un asteroide o qualsevol altre objecte celeste impactarà contra la Terra en aquestes dates", assegura Paul Chodas, gerent de l'oficina d'Objectes pròxims a la Terra de la NASA.

UN SEGLE, FORA DE PERILL

De fet, les observacions d'aquest programa indiquen que no hi ha hagut asteroides o cometes observats que poden afectar la Terra en cap moment en el futur previsible. Tots els asteroides potencialment perillosos tenen una probabilitat de menys del 0,01% d'impactar contra la Terra en els pròxims 100 anys.

L'oficina d'objectes pròxims a la Terra és un grup clau involucrat amb la col·laboració internacional d'astrònoms i científics que vigilen el cel amb els seus telescopis, per  buscar asteroides que podrien fer mal al planeta i predir les seves trajectòries a través de l'espai per al pròxim futur.  "Si hi hagués qualsevol objecte prou gran per fer aquest tipus de destrucció al setembre, hauríem vist alguna cosa", ha declarat.

LA FI DEL MÓN

No és la primera vegada que salten a la xarxa rumors d'aquest tipus. El 2011 hi va haver rumors sobre l'anomenat 'dia del judici final' del cometa Elenin, que mai va plantejar cap perill de danyar la Terra i es va dividir en un corrent de restes petites a l'espai. Després hi havia les afirmacions al voltant del final del calendari maia el 21 de desembre del 2012, insistint que el món s'acabaria amb un gran impacte d'un asteroide.

Notícies relacionades

Aquest mateix any, es va assegurar que els asteroides 2004 BL86 i 2014 YB35 tenien perilloses trajectòries pròximes a la Terra, però els seus sobrevols pròxims al nostre planeta al gener i març no van plantejar incidents.

"Una vegada més, no hi ha evidència existent que un asteroide o qualsevol altre objecte celeste estigui en una trajectòria d'impacte contra la Terra", ha dit Chodas. "De fet, ni un sol dels objectes coneguts té alguna possibilitat creïble d'impactar contra el nostre planeta durant el pròxim segle", ha dit.

Temes:

Asteroides