A TALAVERA LA REAL (BADAJOZ)

Sancionat un guàrdia civil per mesurar malament els metres d'allunyament en un cas de violència masclista

La víctima va denunciar l'agent per negar-se a calcular la distància en línia recta, com estableix la llei, i per no detenir l'exparella de la dona

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha ratificat la sanció imposada a un guàrdia civil per no mesurar correctament la distància d'allunyament entre una víctima de violència masclista i la seva exparella, que era de matinada en un 'pub' pròxim al seu domicili de Talavera la Real (Badajoz).

La Sala Militar del Suprem desestima així el recurs de cassació del guàrdia civil contra la sentència del Tribunal Militar Primer, que el va sancionar amb la suspensió de dos dies de sou per una falta lleu de "negligència o inexactitud en el compliment dels deures o obligacions, de les ordres rebudes o de les normes de règim anterior".

INCOMPLIMENT DE L'ORDRE D'ALLUNYAMENT

Segons la sentència, el 26 de desembre del 2013 cap a dos quarts de dues de la matinada, una dona va denunciar que la seva exparella, sobre la qual pesava una ordre d'allunyament de cent metres del seu domicili, havia passat el dia anterior amb el cotxe per la seva porta i estava en un bar pròxim.

L'endemà, va anar a la comissaria de la Guàrdia Civil de Talavera la Real per informar de la denúncia, cosa davant la qua el sergent després condemnat va procedir a verificar la distància entre el local en què estava l'exparella i el domicili de la denunciant. Per fer-ho, el sergent va encarregar el mesurament a dos agents dient-los que havien de fer-la a peu de carrer i per la vorera, fent servir un corró de mesurament de la Policia local.

DENÚNCIA PER TRACTE DE FAVOR

El resultat d'aquest mesurament va ser de 120 metres, superior a la distància establerta en l'ordre d'allunyament. Davant això, la denunciant es va posar "molt nerviosa i alterada" i va dir que denunciaria el sergent perquè "tenia un tracte de favor amb la seva exparella i perquè estava en desacord amb el sistema de mesurament utilitzat".

Notícies relacionades

La dona va manifestar en la denúncia que l'agent es va negar a establir un mesurament en línia recta com estableix la llei, obligant els guàrdies a fer-ne un per la vorera, per evitar haver de detenir la seva exparella. Es va efectuar un nou mesurament, utilitzant en aquesta ocasió un sistema proporcionat per la Direcció General de la Guàrdia Civil, que va donar com a resultat 75,3 metres.

A més, en la resolució del Suprem també consta que el sergent no va posar en coneixement dels seus superiors l'existència de la denúncia presentada contra ell. Al guàrdia civil se'l va sancionar amb la pèrdua de dos dies d'havers, sentència contra la qual va presentar un recurs de cassació que ara ha desestimat el Suprem al considerar que el denunciant no aportava arguments nous i perquè, segons el seu parer, les proves que es van utilitzar van ser vàlides.