ORDENANCES FISCALS

Barcelona congela l'IBI i obre una revisió del cadastre més "equitativa"

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Ahir va tornar a quedar clar que la vivenda és un dels temes que més ocupen i preocupen l'Ajuntament de Barcelona. El primer tinent d'alcalde i responsable de l'àrea econòmica, Gerardo Pisarello, va avançar la intenció del govern de congelar l'impost de béns immobles (IBI) de cara a l'any que ve, cosa que implica retirar l'increment lineal del 10% en el valor cadastral de tots els immobles de la ciutat que va decidir l'anterior alcalde, Xavier Trias. També impulsaran la revisió del cadastre de Catalunya, del qual no es fa una revisió des del 2001. Una vegada actualitzat aquest registre, va precisar el regidor de BC, la capital catalana «podrà establir una recaptació més justa de cara a l'any 2017».

Pisarello va explicar que l'objectiu de la revisió cadastral, que començarà al setembre, «no és recaptar més, sinó aconseguir una fiscalitat més progressiva, justa i equitativa que no penalitzi el petit comerç i els aparcaments, que estan sobrevalorats, i sobretot protegeixi les famílies i els barris» més perjudicats per la crisi immobiliària.

Notícies relacionades

El primer tinent d'alcalde, a més a més, va anunciar que per a l'any que ve el govern municipal vol augmentar les bonificacions i subvencions de l'impost per afavorir els ciutadans que tenen menys capacitat econòmica, com són les famílies nombroses, les monoparentals o les persones viudes. Per aconseguir-ho, primer hauran de modificar les ordenances fiscals i trobar un soci que els les aprovi.

Barcelona va recaptar 612 milions d'euros l'any 2014 amb l'IBI, i calcula que arribarà als 633 milions aquest any. L'objectiu de la revisió del cadastre és actualitzar els valors dels immobles de la ciutat que el Ministeri d'Hisenda fixa en funció del valor del sòl i de la construcció. Això ha de permetre a l'ajuntament la possibilitat d'aplicar un impost més ajustat a la realitat i practicar una política fiscal més redistributiva, mantenint els volums de recaptació globals.