DECISIÓ HISTÒRICA

El Tribunal Suprem dels EUA legalitza el matrimoni gai a tot el país

Obama assegura que és un "un gran pas en la marxa cap a la igualtat"

Un ciutadà nord-americà fa onejar una bandera de l’orgull gai, davant el Tribunal Suprem.

Un ciutadà nord-americà fa onejar una bandera de l’orgull gai, davant el Tribunal Suprem. / AP / J. MARTIN

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem dels EUA ha resolt aquest divendres a favor de la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe a tot el país, una decisió històrica que anul·la la capacitat dels estats per prohibir les unions entre homosexuals.

D'aquesta manera i des d'aquest divendres, el matrimoni homosexual és un dret constitucional als Estats Units, que obliga els 14 estats del país que encara el prohibien a permetre que les persones del mateix sexe es puguin unir legalment.

La decisió dels nou jutges que conformen l'Alt Tribunal s'ha dirimit per cinc vots a favor de la legalització i quatre en contra. La resolució no entrarà en vigor immediatament, perquè aquest tribunal --la màxima instància judicial del país-- atorga al demandant que ha perdut el cas unes tres setmanes per sol·licitar una reconsideració.

LLUITA JUDICIAL

El cas analitzat en aquesta decisió judicial al·ludia als estats de KentuckyMichiganOhio i Tennessee, on es defineix el matrimoni com la unió d'un home i una dona. Aquests estats no han permès que les parelles del mateix sexe es casin dins de les seves fronteres i també s'han negat a reconèixer els matrimonis vàlids en altres estats del país.

Fa només dos anys, el Tribunal Suprem va anul·lar part de la llei federal contra el matrimoni gai, que negava una sèrie de beneficis governamentals per a les parelles del mateix sexe que havien contret matrimoni legalment.

Centenars de persones s'han congregat als voltants del Tribunal Suprem, al centre de Washington, per celebrar la decisió dels jutges.

SUPORT GOVERNAMENTAL

El Govern havia recolzat obertament la seva postura a favor del matrimoni homosexual després que, per primera vegada, el mandatari declarés que hi donava suport el 2012. 

Notícies relacionades

El president nord-americà, Barack Obama, s'ha afanyat a celebrar la decisió del Tribunal Suprem de reconèixer a tot el país el matrimoni homosexual com "un gran pas en la marxa cap a la igualtat". "Les parelles gais i lesbianes tenen ara el dret a casar-se, com qualsevol altra [parella]. #LoveWins (L'amor venç)", ha assegurat Obama en un missatge publicat al seu compte de Twitter

 

Temes:

Matrimoni