MESURES DEL NOU GOVERN

Andalusia rebutja per llei els copagaments i les privatitzacions sanitàries

L'executiu regional tramita l'avantprojecte de llei que podria entrar en vigor el 2016

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Andalusia prohibirà per llei el copagament als serveis sanitaris que siguin competència autonòmica, segons es recull en l'avantprojecte de llei de Garanties i Sostenibilitat del Sistema Sanitari Públic, que preveu pal·liar així als pacients l'efecte d'aquestes mesures que imposi el Govern central i "evitar futures temptacions de desmantellar el sistema sanitari públic", segons va explicar avui el nou conseller de Salut, Aquilino Alonso.

La norma, pionera a Espanya i que podria estar en vigor a començaments del 2016, pretén garantir la prestació de serveis públics, un compromís assumit per la presidenta Susana Díaz en el seu discurs d'investidura i contemplat també en l'acord amb Ciutadans (C’s).

L'any 2012, la Junta d'Andalusia ja va disminuir l'impacte del copagament sanitari als jubilats, als quals va estalviar uns 100 milions d'euros, segons els càlculs de l'executiu regional, que intenta que ara aquestes iniciatives quedin recollides per llei i no a expenses de la voluntat del govern de torn.

L'avantprojecte preveu que es destini fins a un 6,5% del PIB regional a salut, i compromet que no hi haurà copagament a la cartera de serveis complementaris, que és la que depèn del Govern autonòmic (la bàsica ve determinada per l'Estat). En el cas que el Govern central estableixi un preu per a determinats serveis d'aquesta cartera, la normativa "facultaria" l'Executiu autonòmic a "arbitrar mesures necessàries" per minimitzar aquest impacte.

Notícies relacionades

La norma afecta tant serveis com a fàrmacs, ja que concreta per llei l'obligació de buscar l'eficiència més gran als menors costos. Així, insisteix en el manteniment de la subhasta de medicaments, que ha sigut recorreguda en diverses ocasions pel Govern central davant el Tribunal Constitucional per trencar la unitat de mercat, i proposarà noves fórmules d'austeritat i racionalització de la despesa. No esmenta res sobre les plantilles de professionals, que es concretaran en un Pla de Gestió que posi negre sobre blanc l'esperit d'aquesta llei. Així mateix, inclou una forta aposta per la investigació mèdica i mesures de transparència, com la publicació d'ajudes i subvencions de la indústria farmacèutica.

Segons va defensar el conseller de Salut, sostenir la Sanitat pública és ara més necessari que mai per garantir el seu accés a tots els ciutadans "independentment de les seves circumstàncies socials i econòmiques, i sota els principis d'universalitat, equitat, solidaritat social i igualtat". I va argumentar que la sostenibilitat del sistema s'empara en el reconeixement social, "i el té, perquè compta amb tres enquestes de satisfacció molt altes", i la decisió política, "que és la que tenim avui". "S'intenta protegir un dret irrenunciable de la ciutadania, que està recollit a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia", va concloure.