a iniciativa de l'ajuntament

Un poble de Burgos deixarà de dir-se Castrillo Matajudíos

Els 56 habitants de la localitat van decidir en una consulta ciutadana el nou nom, Castrillo Mota de Judíos

Un poble de Burgos deixarà de dir-se Castrillo Matajudíos.

Un poble de Burgos deixarà de dir-se Castrillo Matajudíos. / REUTERS / RICARDO ORDOÑEZ

1
Es llegeix en minuts

A iniciativa de l'ajuntament local, i després d'acordar-ho els veïns majoritàriament, la Junta de Castella i Lleó ha aprovat el canvi de nom de la localitat burgalesa de Castrillo Matajudíos, que passarà a denominar-se Castrillo Mota de Judíos.

El Butlletí Oficial de Castella i Lleó publica aquest dilluns l'acord de la Junta de Castella i Lleó que constata el canvi de nom, en la línia del parer del municipi, en què la majoria dels seus 56 habitants va acordar aquesta nova denominació, en una consulta que va coincidir amb les eleccions europees del 2014.

La Junta considera que l'expedient remès pel municipi "acredita que el canvi de denominació té justificació històrica i que aquesta no coincideix ni produeix confusió amb altres denominacions ja existents", segons l'acord recollit aquest dilluns.

Des del municipi s'ha argumentat que el nom de Castrillo Matajudíos no feia justícia a un poble que descendeix d'un antic call fundat al segle XI.

Notícies relacionades

De fet, el nom original de Castrillo es va completar més tard amb "Mota de Judíos" (que significa turó de jueus), fins que diversos segles més tard un escriva, per error o per intentar ocultar l'origen jueu dels veïns de la localitat en un moment en què hi havia una forta persecució racial i religiosa, el va canviar per Matajudíos.

La primera menció a Castrillo Matajudíos apareix el 1623, però el poble havia nascut sis segles abans, precisament com a assentament jueu, amb el nom de Mota de Judíos (turó dels jueus), sense que possiblement se sàpiga mai si el canvi de nom entre els dos moments va ser un error o intencionat.