El lladre milionari

L'FBI ofereix tres milions de dòlars per la captura del creador del virus Cryptolocker, un rus que s'amaga a prop del mar Negre

Ievgueni Mikhailovic Bogaixev.

Ievgueni Mikhailovic Bogaixev.

2
Es llegeix en minuts
C. J. / BARCELONA

Ievgueni Mikhailovic Bogaixev té el dubtós honor de ser el cibercriminal més buscat del món. L'FBI ha posat un elevat preu a la seva captura o a qualsevol informació que hi condueixi, tres milions de dòlars, per la seva capacitat per crear un virus informàtic molt potent, distribuir-lo i coordinar la xarxa per obtenir els guanys. Una cosa així com crear un producte, fabricar-lo, posar-lo en el mercat i controlar-ne la distribució. Si el negoci hagués sigut legal, potser Bogaixev estaria avui a la llista Forbes dels homes més rics del planeta, encara que si les acusacions són certes deu ser el cibercriminal més ric del món.

Bogaixev, de 31 anys i conegut també amb els àlies lucky12345 i slavik, està acusat d'haver creat el soft­ware Zeus, un troià destinat a robar informació bancària d'usuaris particulars, i el Cryptolocker, capaç d'encriptar els ordinadors, i d'haver dirigit la xarxa d'ordinadors que el distribuïen i de persones que cobraven els xantatges.  Quan els investigadors forenses i la policia el van començar a interceptar, aquest rus amant de navegar pel mar Negre va crear una variant de la xarxa d'ordinadors encara més potent, Gameover Zeus, amb què va arribar a infectar un milió de màquines i que li hauria suposat uns ingressos pròxims al milió d'euros, segons l'FBI.

La llista de càrrecs que se li imputen és extensa: robatori, blanqueig de capitals, frau bancari, robatori d'identitat, frau en les comunicacions. Ha sigut condemnat, en absència, per dues instàncies judicials nord-americanes. I, per si no tenia prou fama, la seva foto s'ha penjat fins i tot als anuncis lluminosos de Times Square.

El delinqüent va saltar als mitjans quan va ser acusat d'haver sostret 415.000 dòlars d'un banc públic de Kentucky, el Bullit County, en què tenien els seus estalvis des d'una tribu índia fins a un grup de jubilats. El van trobar perquè va sucumbir a la perdició de la majoria dels hackers: la vanitat. No va tenir escrúpols a reconèixer en un xat que era el creador del software i oferir-lo per diners.

Notícies relacionades

Figura en el quadro dels 16 ciberdelinqüents més buscats per l'FBI -en què també hi ha cinc delinqüents xinesos del mateix grup, dos russos més i altres pirates informàtics de diferents nacionalitats, la majoria acusats d'estafar en compres- amb honors que no es reserven als seus altres tres suposats còmplices. Per Ivan Viktorvitx Klepikov (àlies petr0vich i nowhere), Alexei Dmitrievitx Bron (àlies thehead) i Viaixeslav Igorevitx Penxukov (àlies tank i father), acusats de coordinar el sistema de pagaments de Zeus, l'FBI no dóna ni un dòlar.

Bogaixev, a qui es va perdre la pista fins i tot a Rússia el juny del 2014, després de la primera acusació de l'FBI, no ha donat senyals de vida des de fa mesos. Diversos periodistes el van buscar i tan sols van esbrinar que vivia a la ciutat d'Anapa, amb la seva dona i la seva filla, en una planta completa d'un edifici que havia blindat al seu gust, i que amb els guanys obtinguts s'havia comprat uns quants cotxes i un iot, a més de portar un tren de vida luxós, amb xòfer inclòs. Segons la premsa britànica, els únics que no el busquen són les autoritats russes. Tres milions de dòlars no han servit per convèncer-les.