Final després de l'escàndol

Zaida Cantera aconsegueix la pensió màxima després de reconèixer-se l'assetjament sexual a l'Exèrcit

La comandanta va sol·licitar la baixa per pèrdua de condicions psicofísiques per al servei militar

La intervenció d’Irene Lozano (UPD) al Congrés sobre el cas de la capitana Zaida Cantero.

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Defensa ha accedit a concedir la baixa definitiva de les Forces Armades a la comandanta Zaida Cantera, que va denunciar haver patit assetjament sexual i laboral. La comandanta va sol·licitar la baixa l'estiu passat per pèrdua de condicions psicofísiques per al servei a causa de l'assetjament que va patir. Una vegada observada per un tribunal mèdic de l'Exèrcit de Terra, la subsecretaria de Defensa ha donat el vistiplau a la seva baixa.

D'aquesta manera s'acaba un cas espinós per a l'Exèrcit i que va amplificar de manera especial el programa 'Salvados' de La Sexta, de la mà de Jordi Évole. El Ministeri dirigit per Pedro Morenés dóna la raó a la comandanta Zaida Cantera i accepta la seva petició de baixa del servei. Deixarà l'Exèrcit amb la pensió màxima. A falta dels últims detalls, el llarg periple judicial acabarà amb una nova vida professional per a Cantera i una pensió vitalícia d'acord amb la normativa vigent, uns 2.560 euros bruts al mes.

Notícies relacionades

El 'cas Zaida' va començar el 2008, després de participar en una missió militar al Líban. La comandanta va patir assetjament sexual entre l'abril del 2008 i el juny del 2009 pel que aleshores era tinent coronel Lezcano, mentre va estar destinada a València. Va denunciar els fets davant un jutjat militar i l'única resposta va ser un trasllat i una caiguda en desgràcia. El març del 2012, el tribunal va condemnar Lezcano a dos anys i 10 mesos de presó per abús d'autoritat en la seva modalitat de tracte degradant a un subordinat i abús d'autoritat en la seva modalitat de maltractament d'obra a subordinat.

No obstant, la condemna no va suposar una millora de la situació de Cantera, encara que les denúncies presentades des d'aleshores van ser arxivades. El cas de Cantera va arribar al Congrés dels Diputats de la mà d'UPD i a l'opinió pública amb 'Salvados'.