CiU acusa Wert de "perseguir" de manera "malaltissa" el model de cohesió català

El ministre d'Educació afirma que la situació del castellà a Catalunya és com la del català durant el franquisme, encara que després rectifica

Tardà titlla de "mala persona", "fanàtic" i "ignorant" el responsable de la cartera d'Educació

La intervenció de Joan Tardà al Congrés, després de les paraules del ministre Wert. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

CiU ha portat aquest matí al ple del Congrés dels Diputats l'últim atac del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, contra el català. El diputat Martí Barberà l'ha acusat de portar a terme una "persecució malaltissa" contra el model de cohesió social. "Ha arribat a reservar cinc milions d'euros per incentivar algunes famílies i aconseguir els seus obsessius objectius", li ha dit des de l'escó durant la sessió de control al Govern.

L'advocacia de l'Estat va presentar a principis de mes un recurs perquè s'obrís un nou període de preinscripció escolar a Catalunya per oferir el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament. Wert considera que el Govern central no s'ha oposat "mai" que el català "sigui llengua vehicular fonamental en l'ensenyament", però sí que vol que sigui "compatible" a l'ús del castellà com a llengua vehicular "en una proporció raonable".

Barberà ha dit que el "consens" a Catalunya en aquest tema "és indestructible" i li ha preguntat: "Si una dictadura repressiva no va poder amb la nostra llengua, ¿creu que vostè podrà?".

El PSC considera que les declaracions del ministre Wert "són una ofensa a la veritat, un nou atac al català i a la convivència lingüística a Catalunya".

LA PICABARALLA DE TARDÀ

La màxima tensió de la jornada ha arribat amb el diputat d'ERC Joan Tardà. Tardà ha criticat unes paraules del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, davant la premsa comparant la situació actual del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme. Durant el debat sobre el decret sobre els drets audiovisuals del futbol, Tardà ha iniciat la seva intervenció acusant directament Wert de ser "una mala persona", "molt fanàtic" i un "ignorant" per "ofendre milers de persones que van ser apallissades per utilitzar el català durant el franquisme".

Davant aquesta successió de crítiques al ministre, la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, que en aquest moment exercia de presidenta de la Cambra, ha demanat al diputat d'ERC que aturés la seva intervenció i se cenyís a l'assumpte que s'estava tractant.

COM AL FRANQUISME

Notícies relacionades

El detonant de la tensió han sigut unes declaracions de Wert davant la premsa afirmant que la situació del castellà a Catalunya avui és com la soferta pel català "en altres èpoques", en al·lusió al franquisme. 

Posteriorment, Wert ha rectificat la interpretació dels periodistes i ha afirmat que no ha tingut mai la més mínima intenció de comparar el tracte que en qualsevol àmbit pot rebre avui el castellà a Catalunya amb el que va rebre el català durant el règim franquista". També ha reiterat que no ha tingut "cap voluntat", com tampoc per part de cap representant del PP, "d'incórrer de cap manera en un menyspreu d'aquesta llengua". Ha afegit que les raons del recurs contra la normalització lingüística a Catalunya són "les mateixes" que han portat el Suprem a dictar que "la inactivitat i l'omissió de deures per part de la Generalitat" fan necessari el suport al castellà a Catalunya.