David Trueba en directe

L'autor madrileny ha sigut el segon més venut en la categoria de ficció en castellà

David Trueba, amb el seu editor, Jorge Herralde.

David Trueba, amb el seu editor, Jorge Herralde.

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

David Trueba i Milena Busquets van ser parella de ball tot el matí i bona part de la tarda d'ahir. Colze a colze van firmar a bon ritme, convertits en peces de caça major a través de la dedicatòria, el selfie, el somriure i la confessió, encara que la densa gentada no invités especialment a això últim. No en va, Blitz, la recent novel·la de Trueba, va ser el segon més venut de la jornada en la categoria de ficció en castellà. Aquesta delicada i mínima història d'amor inclassificable ha aconseguit captivar els lectors, que l'hi han fet saber en directe. «M'agrada Sant Jordi -afirmava l'escriptor madrileny- perquè suposa la possibilitat que els lectors et diguin en directe què és exactament el que els ha agradat. És com fer una enquesta amb ells».

Busquets, la seva companya de taula, coneixia bé com a editora què han sigut els secrets de Sant Jordi, però aquesta vegada li ha tocat lidiar com a escriptora d'èxit i es mostrava pletòrica. «La Ventafocs devia sentir una cosa semblant a això. Jo creia que estava escrivint una cosa molt íntima i em trobo dones que asseguren: 'Jo sóc la Blanca'. Alguna se m'acosta per dir-me que comprenen molt bé la novel·la perquè ha tingut una relació clandestina». Així, Busquets, que també acumula lectors masculins, aconsegueix la comunicació en les pitjors circumstàncies, enmig de l'enrenou festiu. «Fa un mes que va morir la meva mare i m'agradaria que li dediquessis el llibre al meu pare», li demana una lectora.

Notícies relacionades

Quaranta anys després del seu primer Sant Jordi, amb La verdad sobre el caso Savolta, Eduardo Mendoza, vell plusmarquista de la festa, torna a les llibreries amb el mateix títol (bé, el mateix no, perquè l'editorial ha recuperat l'original, de manera que s'ha d'estar alerta, Los soldados de Barcelona es Savolta, no ens hem de confondre). Mendoza recordava com quatre dècades enrere, en una Diagonal gairebé buida de vianants, assegut en una tauleta al costat de Luis Goytisolo i davant l'avui extinta llibreria Áncora i Delfín, veia passar el degoteig de lectors buscant la dedicatòria d'aquell noi que despuntava. D'insòlit es pot qualificar el matí de Sant Jordi que va tenir ahir Javier Cercas. Va portar la seva novetat, El impostor, a l'extraradi del nucli dur de Sant Jordi, dues petites llibreries com Maite i Peudepágina, on no es podien creure la sort que havien tingut. I, cosa insòlita, va firmar a l'interior de la nova llibreria Documenta, tot un oasi per conversar amb tranquil·litat amb els lectors i anunciar una nova edició de Soldados de Salamina«Inclouré un text que expliqui com el temps ha canviat la interpretació d'aquest llibre», va dir.

Enrique Vila-Matas també està d'aniversari. Quinze anys es compleixen del seu Bartleby y compañía amb nova edició i acaba d'aparèixer El día señalado, un conte il·lustrat que surt d'Exploradores del abismo. Preguntat per les seves impressions, proposa col·locar l'any que ve un adhesiu vermell a les portades amb l'advertència: «¡Atenció! Conté moll de l'os literari. Si està buscant alguna cosa per no pensar, passi llarg». Això sí, només als llibres que s'ho hagin guanyat.