DEBAT ALS EUA

Oklahoma relaciona l'augment dels terratrèmols amb les prospeccions de gas i petroli

Un informe científic sosté que els sismes són causats per la injecció d'aigua residual per al 'fracking' i el cru

Els tremolors de més de 3 graus a l'Estat han passat dels 109 del 2013 als 585 del 2014

 Dos treballadors, en una zona d’extracció de gas, a Dakota del Nord.

 Dos treballadors, en una zona d’extracció de gas, a Dakota del Nord. / REUTERS / ANDREW CULLEN

2
Es llegeix en minuts

Científics del Servei Geològic d'Oklahoma han documentat una sòlida relació entre l'augment de terratrèmols a l'Estat i la injecció subterrània d'aigua residual per a la producció de gas ('fracking) i petroli, segons ha explicat aquest dimarts l'agència estatal. El Govern de l'Estat ha donat crèdit a aquest informe i ha posat en marxa una web per informar la població i donar a conèixer la seva estratègia davant l'increment de l'activitat sísmica.

Oklahoma està registrant una mitjana de 2,5 sismes al dia de magnitud 3 o més, una taxa d'activitat sísmica 600 vegades més gran que l'observada abans de l'any 2008, segons recull l'informe del Servei Geològic d'Oklahoma (OGS, en anglès). L'any passat l'Estat va patir 585 terratrèmols d'aquest nivell, un dràstic augment davant els 109 del 2013. Abans del 2008, la xifra mitjana era de menys de dos.

AVÍS D'UN "SISME SIGNIFICATIU"

És "molt probable que la majoria dels sismes" siguin provocats per aigua residual de les activitats d'injecció relacionades amb la indústria del petroli i el gas, sostenen els geòlegs del OGS, que adverteixen als residents que s'haurien de preparar per a un "sisme significatiu".

L'aigua s'extreu des de la terra amb el petroli i el gas, se separa i s'injecta en pous profunds. La tècnica de perforació coneguda per fractura hidràulica, o 'fracking', genera una gran quantitat d'aigua residual. Però l'informe de l'OGS apunta que el 'fracking' és responsable només d'"un petit percentatge del volum total de l'aigua que és injectada als pous d'eliminació a Oklahoma".

En resposta a aquest informe, el demòcrata Cory Williams, representant de l'estat d'Oklahoma, ha demanat una moratòria per als pous d'eliminació d'aigua residual de la indústria del petroli i el gas. El sector energètic és un component important de l'economia d'Oklahoma, responsable d'un de cada quatre llocs de treball.

"MÀXIMA PRIORITAT"

La comissió que regula els treballs de petroli i gas a Oklahoma ha assegurat que l'assumpte és la seva màxima prioritat. "Prendrem mesures i totes les accions estan sobre la taula", ha afirmat l'organisme en un comunicat.

Per la seva part, l'Associació de Gas i Petroli d'Oklahoma (OKOGA, en les sigles en anglès) ha afirmat que es necessiten més estudis. "Hi pot haver una relació entre els terratrèmols i les injeccions d'aigua residual, però encara no sabem prou coses sobre com aquestes injeccions impacten en el subsòl", ha afirmat el president de l'OKOGA, Txad Warmington.

DEBAT NACIONAL

L'augment en l'activitat sísmica ha posat Oklahoma al centre d'un debat als EUA sobre si la injecció en el subsòl de l'aigua que sobra de la producció de petroli i gas produeix tremolors. Altres estats, com Texas o Califòrnia, han estat analitzant l'activitat de l'aigua residual, limitant els permisos en algunes zones i reclamant a les empreses que prenguin mesures per mitigar el risc de terratrèmols.

Notícies relacionades

De fet, aquesta mateixa setmana, un altre informe publicat a la revista 'Nature Communications' ha conclòs que els 27 terratrèmols que es van registrar a la localitat d'Azle, a Texas, entre el novembre del 2013 i el gener del 2014, són resultat de la injecció d'aigües residuals al subsòl. Els científics autors d'aquest estudi, entre els quals hi ha investigadors de la Universitat de Texas, de la Southern Methodist University i del Servei Geològic dels EUA, subratllen que la localitat no tenia un historial sísmic fins ara.

"Les ciutats de tot l'Estat haurien d'estar molt, molt preocupades", ha afirmat Sharon Wilson, de l'oenagé mediambiental Earthworks.

Temes:

Fracking