iniciativa per controlar una malaltia

El pla antihepatitis C preveu un cribratge de les persones en risc

Les noves teràpies s'oferiran als infectats a criteri dels hepatòlegs

El projecte planteja detectar els casos sense diagnosticar, entre el 75% i el 65%

Roda de premsa d’afectats per l’hepatitis C.

Roda de premsa d’afectats per l’hepatitis C. / JUA N MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
ELPERIÓDICO / BARCELONA

El pla estratègic sobre l'hepatitis C que està previst que presenti aquesta tarda el comitè d'experts constituït pel Ministeri de Sanitat inclou la necessitat de buscar i analitzar, de forma proactiva, les persones en risc de patir la infecció però que encara no han sigut diagnosticades. Aquest cribratge es podria estendre als consumidors de drogues injectables, als reclusos i fins i tot als que porten tatuatges o pírcings, col·lectius que han incorregut en risc de patir hepatitis C. L'objectiu d'aquest pla, l'elaboració del qual ha coordinat el doctor Joan Rodés, vinculat a l'Hospital Clínic, és proporcionar els nous tractaments curatius de l'hepatitis C a tots aquells malalts que ho necessitin -criteri que establiran els hepatòlegs, segons s'ha acordat- i detectar la població que encara no n'ha sigut diagnosticada.

Notícies relacionades

NO TAN SOLS ELS GREUS / Les noves teràpies s'oferiran, de forma prioritària, als infectats pel virus C que pateixin fibrosi hepàtica de nivell F2, F3 i F4. Els malalts que es trobin en situació F2, afectats per una cirrosi poc significativa, fins ara no estaven inclosos en els plans de tractament. Els de nivell F3, precirròtics i F4, amb cirrosi descompensada o no descompensada, ja eren candidats a rebre els fàrmacs. El grup més beneficiat per l'accés general als medicaments serà, en conseqüència, el de F2, que és el que, van indicar els hepatòlegs, podrà evitar més futures complicacions pequè són els que en l'actualitat pateixen una infecció poc avançada. Segons l'esborrany del pla estratègic, a Espanya només estan diagnosticats entre un 24% i un 35% dels infectats per hepatitis C activa. En total, es calcula que són prop de 700.000 les persones portadores del virus de l'hepatitis C, de les quals entre un 55% i un 85% han desenvolupat la inflamació hepàtica que caracteritza l'hepatitis, i la pateixen de forma crònica. Entre un 15% i un 30% d'aquests últims pateixen cirrosi i un 2%, càncer de fetge.

Els infectats en nivell F0 o F1no seran posats en tractament en l'actualitat, excepte si el seu hepatòleg ho considera convenient per patir algun risc afegit. Els tractaments autoritzats farien ús dels fàrmacs sofosbuvir, simeprevir, daclastivir i ledipasvir. Amb tots aquests fàrmacs s'aconsegueix un índex de curació de l'hepatitis superior al 90%. La teràpia té una durada recomanada 12 setmanes. Un comitè constituït des de Sanitat coordinarà l'aplicació del pla en les comunitats espanyoles, amb la finalitat que s'apliqui de forma «equitativa». El pla està pendent de ser aprovat pel comitè interterritorial de salut, que integren responsables sanitaris de les comunitats, que seran els que financin les teràpies. Aquest comitè es reunirà la setmana que ve.