LLUITA CONTRA L'EXCLUSIÓ

El Govern reobrirà menjadors als instituts per a nois sense recursos

CiU i ERC pacten assegurar el servei per evitar que vagin a menjadors socials

Alumnes de secundària de Girona, en un menjador de la Creu Roja.

Alumnes de secundària de Girona, en un menjador de la Creu Roja. / JOAN CASTRO / ICONNA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La Generalitat haurà de garantir el servei de menjador escolar i les beques de menjador als instituts públics catalans a aquells «alumnes de secundària que ho necessitin», encara que facin jornada intensiva, segons consta en el projecte de Pressupostos del 2015, després d'una esmena d'ERC acceptada pel Govern català. El nou text arriba després del el veto de CiU i ERC la setmana passada a una proposta d'ICV-EUiA per assegurar per llei l'accés dels alumnes vulnerables a les beques de menjador.

La portaveu d'ERC en la comissió mixta d'Ensenyament amb el Govern de la Generalitat, Anna Simó, va explicar a Europa Press que la iniciativa parteix del pacte contra la pobresa del febrer del 2014, en què es va acordar derivar a menjadors escolars de primària alumnes d'ESO amb dèficits alimentaris, cosa que ja s'ha fet en el curs actual.

L'esmena vol assegurar l'opció que s'obrin aquests espais als instituts -el 85% fan jornada intensiva i molts ja no tenen menjador-, perquè «no és el mateix redistribuir alumnes en centres de primària» que el fet que els nens es puguin quedar a dinar a l'institut amb els seus companys.

AJUDES SOCIALS / Algunes oenagés, com Càritas i Creu Roja, atenen estudiants de secundària sense recursos als seus menjadors socials o amb vals de menjar per a les seves famílies, perquè puguin anar a dinar a casa, com fan la resta dels seus companys. Només Creu Roja assisteix aquest curs 350 alumnes.

Segons el portaveu de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes d'Ensenyament Secundari de Catalunya (Fapaes), Pere Farriol, anar a centres de primària o a menjadors socials pot «estigmatitzar» els estudiants d'ESO perquè es veuen diferents. «El que ens interessa és que tots els alumnes tinguin les necessitats cobertes, que no se'ls derivi a menjadors socials adaptats. Seria òptim que s'obrissin els menjadors d'ESO», va afirmar.

Notícies relacionades

La directora general d'atenció a la família i a la comunitat educativa de la Conselleria d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va explicar que ja hi ha l'opció d'obrir els menjadors de secundària si hi ha suficients alumnes amb necessitats, i que aquest curs s'han donat 2.500 beques de menjador per a l'ESO. Segons Ensenyament, la jornada compactada ja arriba al 85% de tots els instituts catalans, quinze punts més que en la seva implantació en el curs 2012-2013. «Molts han tancat el menjador perquè la gent no el demana», assenyala Ruiz.

L'esmena d'ERC als Pressupostos de l'any 2015 també introdueix que Ensenyament tingui una «partida extraordinària» de tres milions d'euros per a ajudes a les despeses de menjador a les guarderies, amb el mateix criteri que s'aplica a primària.