MÉS DE TRES ANIMALS SÓN CAÇATS cada dia

Rècord de rinoceronts aniquilats

Els furtius van abatre 1.215 exemplars l'any passat a Sud-àfrica

Tècnics sud-africans examinen les restes d’un rinoceront abatut.

Tècnics sud-africans examinen les restes d’un rinoceront abatut. / DENIS FARRELL / AP

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
PRETÒRIA

L'any passat es van abatre furtivament a Sud-àfrica un total de 1.215 rinoceronts, un rècord històric equivalent a més de tres exemplars diaris, segons va revelar ahir la ministra de Medi Ambient, Edna Molewa. Sud-àfrica és el país amb el nombre  més alt de rinoceronts, uns 20.000 entre les dues espècies (blanc i negre), que representen el 70% del total mundial.

Les xifres mostren la gravetat de la caça furtiva de rinoceronts, que ha augmentat substancialment els últims set anys malgrat l'augment de guardaboscos i fins i tot la presència de l'Exèrcit a les zones amb una densitat més alta, va destacar l'associació Traffic. El 2013, van ser abatuts 1.004 animals.

El parc nacional Kruger, llar de la població de rinoceronts més important del país, s'ha vist particularment afectat: van ser caçats ni més ni menys que 827 exemplars. L'enorme reserva de 20.000 quilòmetres quadrats és fronterera amb Moçambic, «país des d'on els traficants operen amb aparent impunitat i sense por de ser arrestats», va sub­ratllar Traffic. No obstant, aquest no sembla que sigui l'únic factor: «Diversos guardes del Kruger van ser arrestats l'any passat en relació amb incidents de caça furtiva a l'interior del parc», va afegir l'associació conservacionista.

Notícies relacionades

«No oblidem que la caça furtiva de rinoceronts mou il·legalment diversos milers de milions de dòlars a tot el món», va explicar la ministra Molewa. Gran part de les banyes, fetes de ceratina (no són os), solen acabar al Vietnam i altres països de l'Àsia oriental, on són molt apreciades per les seves suposades propietats curatives.

«La falta d'una ferma voluntat política i el lideratge actiu del Govern sud-africà, de la veïna Moçambic i dels països d'Àsia on solen acabar els trofeus continuen sent un greu impediment per revertir la situació», va declarar David Newton, director de l'associació Traffic per a l'Àfrica oriental i meridional. «Les raons per les quals augmenta la caça furtiva a Sud-àfrica són complexes, però inclouen una combinació de corrupció, lluita institucional interna i endarreriments en els judicis clau», va afegir.