efecte dels atemptats de París

L'ofensiva gihadista impulsa nous controls a internet

L'amenaça terrorista obre el camí a una futura llei mordassa internacional al voltant de les xarxes socials

Una cimera internacional definirà al febrer les línies mestres del nou marc de control

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA

L'ofensiva gihadista a França impulsa nous controls a internet per al futur. L'amenaça terrorista obre el camí que els Governs contemplin l'establiment d'una futura llei mordassa internacional al voltant de les xarxes socials, després de la reunió dels ministres d'Interior registrada aquest cap de setmana a París. El 'gran germà' d'internet sembla que tendirà a aguditzar-se amb l'excusa de monitoritzar l'acció adoctrinadora dels extremismes. Per a això, el mes de febrer ha estat l'escollit per donar impuls a l'estratègia internacional contra el terror en l'àmbit d'internet. 

El fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, va anunciar aquest diumenge la celebració d'una reunió mundial d'alt nivell contra el terrorisme per al pròxim 18 de febrer a Washington. El president dels Estats Units, Barack Obama, convidarà els líders de països aliats a l'anomenada cimera sobre seguretat global, segons va fer saber Holder després de reunir-se amb els seus homòlegs europeus a París. "Congregarem els nostres aliats per discutir les formes en què puguem respondre a aquest extremisme violent que existeix al món", va dir Holder.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, valedor de la llei mordassa espanyola va ser un dels primers a destacar la necessitat d'unitat d'acció internacional contra el gihadisme. "És l'hora de l'acció", va resumir en declaracions a Efe. Entre les mesures globals figura el control de viatgers. També aprovar el registre de dades de passatgers (PNR, en les seves sigles en anglès), eina que recopila dades personals dels viatgers aeris amb origen o destí a la UE.

Notícies relacionades

Els responsables de seguretat de tot el món consideren que a internet hi ha el repte més gran. En la reunió de París es va definir l'assumpte com una lluita sense quarter contra "la radicalització a internet" i afrontar reformes legals que permeti l'eradicació de l'"ensinistrament passiu", per prevenir els anomenats "llops solitaris". La qüestió és ampliar la definició de terrorisme per penar els que reben formació gihadista i no només els que la imparteixen. És un intent per evitar que la descentralització dels moviments gihadistes (que s'organitzen en cèl·lules independents sense estructures jeràrquiques centralitzades clares) porti a una situació imprevisible de comandos autònoms que defineixen els objectius pel seu compte. La conseqüència de l'increment dels controls és la supervisió extrema del flux informatiu entre particulars en internet, una cosa que xoca directament amb la defensa de la llibertat que es pretén impulsar. 

CONTROL DE CONTINGUTS

La reunió els ministres d'Interior dels països europeus d'aquest cap de setmana deixa el regust que està en cartera la revisió dels controls dels continguts a internet a través especialment dels grans motors de recerca i de xarxes socials com Facebook. "Internet ha de ser un espai de diversitat però respectant la llei, contra totes les manifestacions d'odi i racisme i que intenten seduir mitjançant la propaganda per crear nous terroristes, contra continguts que facin apologia del terrorisme o cridin a la violència o a l'odi", va explicar Fernández Díaz a Efe. Qualsevol indici d'aparent llibertat a la xarxa de xarxes sembla un miratge. Tot sembla que tendirà a ser supervisat amb el suport de noves lleis que s'hauran de redefinir en el futur.