Mor Brittany, la dona que volia una mort digna

Malalta d'un càncer terminal, Brittany Maynard va exercir el seu dret a l'eutanàsia a casa seva a Oregon

Brittany Maynard, amb un càncer terminal, reivindica el dret a una mort digna. / YOUTUBE

Brittany Maynard, amb un càncer terminal, reivindica el dret a una mort digna.
La noia dels EUA amb càncer cerebral encara disfruta dels seus amics i familiars.

/

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

El mateix dia que ella mateixa va anunciar inicialment, Brittany Maynard va optar per deixar de seguir patint. Diagnosticada a l'abril amb un càncer cerebral en fase 4, Maynard va dedicar els últims mesos de la seva vida a reivindicar públicament el dret a una mort digna, reobrint el debat sobre l'eutanàsia als EUA i la resta del món.

Volia triar com, on i quan anar-se'n i, aquest dissabte, a casa seva a Oregon i "envoltada de la seva família pròxima i els seus éssers estimats", es va prendre el còctel letal prescrit pels metges, segons va informar ahir a la nit l'associació amb la qual col·laborava. Tenia 29 anys. 

SIS MESOS DE VIDA

Poc després de casar-se i rebre dels metges un pronòstic de vida que no superava els sis mesos, Maynard va decidir mudar-se des de Califòrnia fins a Oregon, un dels cinc estats dels EUA on la llei permet als pacients terminals treure's la vida utilitzant la medicació prescrita per un metge.

Però, entremig, va aprofitar per viure tan plenament com la malaltia l'hi va permetre, i el mes passat va complir un dels seus somnis viatjant al Gran Canyó amb el seu marit. En un vídeo a internet que ha estat visualitzat més de nou milions de vegades va explicar els motius de la seva decisió i a les xarxes socials va mostrar el seu progressiu deteriorament físic. 

PRENDRE EL CÒCTEL UN MATEIX

Notícies relacionades

Maynard "patia convulsions cada vegada més freqüents i llargues, severs mals de cap i de coll, i símptomes d'apoplexia. Al veure que els símptomes s'intensificaven, va decidir abreujar el procés de la mort prenent-se la medicació que va rebre fa mesos per ajudar-la a morir", va dir diumenge Sean Crowley, el portaveu de Compassió i opcions, una associació que propugna el dret a una mort digna i amb la qual Maynard col·laborava. Les lleis d'Oregon estableixen que el pacient ha de prendre el còctel per si mateix. És il·legal que un metge l'hi administri. 

En el seu missatge de comiat, penjat al Facebook de Compassió i opcions, Maynard agraeix el suport rebut aquests mesos i, encara que lamenta no haver pogut tenir fills, no es penedeix de res. "La gent més feliç és la gent que s'atura a apreciar la vida i a donar gràcies. ¡Si canviem la nostra manera de pensar, canviem el nostre món! Amor i pau per a tots vosaltres". El seu cas ha despertat tot tipus d'adhesions, però també algunes crítiques, fonamentalment de grups religiosos oposats a l'eutanàsia.