L'AGOST PASSAT

Imputats quatre monitors per la mort d'un menor en unes colònies a Osca

El jutge els acusa de no vigilar els menors quan es banyaven i de no donar l'alerta aviat

2
Es llegeix en minuts

 Quatre monitors francesos han estat imputats per un presumpte delicte d'homicidi per negligència greu pel Jutjat d'Instrucció número1 de Barbastre (Osca) després de la mort d'un menor de 16 anys al pantà de Barasona el passat 10 d'agost, quan passava uns dies de convivència en un càmping.

El campament juvenil estava compost per 24 adolescents i quatre monitors francesos, que formaven part d'una empresa amb seu a París, han informat fonts de la Guàrdia Civil, que han apuntat que els monitors es van adonar de l'absència del menor a les tres de la tarda i no van avisar el Servei d'Emergències fins al cap de quatre hores. Aquest retard es va produir tot i que l'últim lloc on els joves integrants de les colònies d'estiu havien vist el seu company mort era a l'embassament.

Les indagacions fetes per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Mopisak per determinar la possible existència de responsabilitats penals van permetre determinar que els monitors no vigilaven els menors mentre que aquests es banyaven en una zona que no coneixien, segons aquestes fonts. Entén la Guàrdia Civil, per tant, que els monitors "van ometre els seus deures com a cuidadors, tenint com a conseqüència l'ofegament d'un dels menors".

Petició a França

Les investigacions han motivat l'obertura de diligències informatives al Jutjat d'Instrucció número1 de Barbastre, i el seu responsable ha dictat una interlocutòria d'imputació contra els quatre monitors per homicidi per imprudència greu, el mateix delicte que els atribueix la Guàrdia Civil.

Aquestes imputacions seran posades en coneixement de les autoritats franceses, a qui se sol·licitarà la detenció dels quatre monitors per a la seva posada a disposició de l'òrgan instructor encarregat del cas.

Notícies relacionades

Després d'alertar de la desaparició del menor, el mateix 10 d'agost, les tasques de recerca en la zona, en què va participar l'helicòpter del Cos amb base a Osca, es van prolongar fins a la nit i van ser represes l'endemà, amb l'ajuda del Grup d'Activitats Subaquàtiques (GEAS), quan va aparèixer el cos del menor, a les 09.00 hores del matí. El cadàver es va trobar a uns 30 metres de lacosta i a uns dos metres i mig de profunditat.

El grup de menors, que passava el dia en un càmping ubicat a la població de La Puebla de Castro, es trobaven acompanyats en tot moment de quatre joves monitors, els quals eren responsables en tot moment de la vigilància dels adolescents.