LLUITA CONTRA LA MUTILACIÓ GENITAL

Els Mossos rescaten una nena a qui el seu pare va portar a Gàmbia per a una possible ablació

Aquest ha estat un dels quatre casos del 2014 en què s'ha activat el protocol a les comarques de Girona

La subinspectora Rosa Negre, a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vistalegre, a Girona.

La subinspectora Rosa Negre, a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vistalegre, a Girona. / ACN / XAVIER PI

1
Es llegeix en minuts

Aquest any els Mossos de Girona han activat quatre vegades el protocol previst per evitar casos d'ablació. L'últim ha tingut com a protagonista una nena de 8 anys a qui el seu pare --separat de la mare-- es va endur a Gàmbia per a una possible ablació. Després de gestions amb Interpol, la policia catalana ha localitzat la menor i ha aconseguit tornar-la a casa seva en un municipi del Gironès.

El pare de la nena va aprofitar un dels períodes en què tenia la nena per viatjar amb ella a Gàmbia. La mare, que és qui en té la custòdia, va avisar els Mossos, que van posar en marxa el protocol previst per combatre els casos de mutilació genital femenina. Encara que a Catalunya no es practiquen, els ciutadans de països subsaharians aprofiten les vacances o un viatge al país d'origen per realitzar les ablacions a les nenes. 

La subinspectora Rosa Negre ha destacat que en els últims anys --el protocol data del 2002-- s'ha avançat molt però queda una "assignatura pendent": detectar casos de risc sense que hi hagi un viatge al país d'origen. Negre explica que en els últims anys s'ha fet una tasca per eliminar aquesta pràctica, conscienciant les famílies immigrants que viuen a les comarques de Girona. "S'ha aconseguit trencar el tabú amb la comunitat subsahariana, posar el tema sobre la taula i, en molts casos, els mateixos pares han decidit abandonar la tradició de l'ablació", assenyala la subinspectora.

RETORN SANA I ESTÀLVIA

Notícies relacionades

El Codi Penal castiga l'ablació amb penes d'entre 6 i 12 anys de presó. I no només es castiguen les mutilacions que es facin en territori estatal, sinó també les que es portin a terme aprofitant un viatge a l'Àfrica.

Dels quatre casos del 2014, només en un la nena --de menys de 8 anys--- ja havia viatjat a l'Àfrica i vivia al poblat d'on és originari el pare. "La mare va venir molt angoixada perquè no tenia manera de fer tornar la seva filla. Tenia molta por que li practiquessin una ablació", relata Rosa Negre. Els Mossos van començar a fer gestions --inclosa la petició d'ajuda a la Interpol--, van poder localitzar la nena i tornar-la a casa sana i estàlvia.

Temes:

Gàmbia