SISTEMA EUROPEU DE GEOLOCALITZACIÓ

Una comissió investigarà el fiasco dels dos últims satèl·lits Galileu

Els ginys van acabar en una òrbita equivocada per un error en el llançament

L’enlairament amb els dos Galileu.

L’enlairament amb els dos Galileu.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Els organismes implicats en la concepció i explotació de la xarxa de satèl·lits Galileu van elegir ahir una comissió d'experts independents perquè analitzin per què els dos ginys que van ser llançats divendres passat, que eren els primers operatius, després de quatre dedicats a calibratges, no s'han acoblat a l'òrbita prevista i si el problema es pot repetir en pròxims llançaments. En aquest cas s'haurien de fer diversos ajustos i endarrerir el calendari. El primer informe s'hauria de fer públic el 8 de setembre.

La comissió ha estat acordada per l'empresa Arianespace, responsable del llançament i posada en òrbita dels satèl·lits; l'Agència Espacial Europea (ESA), que operarà el sistema de geolocalització, i la Comissió Europea (CE), que és qui el finança. En la comissió, presidida per l'exinspector de l'ESA Peter Dubok, figuren professors universitaris i especialistes de l'ESA i la CE, entre altres. A més a més, com que el llançament es va fer amb el coet rus Soiuz, explotat comercialment en aquest cas per Arianespace, també s'hi ha associat com a interlocutor Aleksandr Naniliuk, designat per Roskosmos, l'agència espacial russa.

Notícies relacionades

Els dos satèl·lits estan en una òrbita molt diferent de la prevista a causa d'un problema en la fase d'injecció de l'última part de la llançadora Soiuz a la qual anaven associats, un dispositiu anomenat Fregat. I tot indica que els petits motors que porten, Doresa i Milena, com han estat batejats, estan dissenyats per a ajustos molt limitats i difícilment podran arribar a l'òrbita desitjada.

SALVAR ELS MOBLES / La qüestió que es planteja ara és si des d'on estan o en una altra òrbita accessible podrien seguir sent utilitzats per a la tasca que tenien: oferir serveis de posicionament amb més precisió que el GPS nord-americà. Els satèl·lits costen uns 40 milions d'euros cada un, encara que a més s'hi ha de sumar els 60 milions del coet Soiuz i l'operació de llançament.