Llançats amb èxit els dos primers satèl·lits del sistema Galileo

Són les dues primeres peces del GPS europeu, que estarà operatiu el 2020

1
Es llegeix en minuts

Els dos primers satèl·lits operatius del sistema Galileo, el competidor europeu del sistema de posicionament global nord-americà GPS i del rus Glonass, s'han enlairat avui amb èxit del centre espacial de Kourou, a la Guaiana francesa, a bord d'una nau russa Soiuz.

El llançament, ajornat 24 hores per les males condicions meteorològiques, ha tingut lloc a primera hora d'aquesta tarda, seguint les previsions d'Arianespace, consorci encarregat de col·locar en òrbita aquests dispositius de l'Agència Espacial Europea (ESA).

Els satèl·lits 'Doresa' i 'Milena', de 750 quilos cada un, trigaran gairebé quatre hores a arribar al seu destí, una òrbita situada a 23.222 quilòmetres d'altitud sobre la Terra amb una inclinació de 56 graus sobre l'equador.

Sistema civil

Notícies relacionades

Són els dos primers satèl·lits operatius de la constel·lació, que començaran a oferir serveis de geolocalització el 2015 i que se sumen als quatre aparells de prova que l'ESA va posar en òrbita el 2011.

El conjunt de la constel·lació, que serà més precisa que el GPS i és de concepció civil i no militar, com el seu competidor nord-americà, comptarà amb 30 satèl·lits i s'espera que funcioni a ple rendiment el 2020.