Oposició a la restricció de l'avortament

Circuit alternatiu

Especialistes implicats en planificació familiar preparen canals paral·lels que atenguin les afectades per la prohibició

Salut es compromet a oferir aquesta assistència dins de la llei

En defensa d’un dret 8 Manifestació contra la restricció projectada pel PP, el mes de març passat a València.

En defensa d’un dret 8 Manifestació contra la restricció projectada pel PP, el mes de març passat a València. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
À. G.
BARCELONA

Un centenar de professionals que exerceixen als centres públics de salut sexual i reproductiva de Catalunya, recolzats per nombroses societats científiques, preparen les alternatives mèdiques que preveuen oferir quan s'aprovi la llei Gallardón a les embarassades que sense al·legar que estan psíquicament malaltes intentin interrompre una gestació. Aquest col·lectiu, agrupat sota l'apel·latiu genèric de Xarxa de Dones per la Salut i integrat per llevadores, ginecòlegs, psicòlegs i infermeres, ha intercedit al Congrés, davant diputats contraris al projecte del ministre de Justícia, amb la finalitat que la llei de protecció del concebut no sigui aprovada, i compta amb el suport de la Conselleria de Salut, el titular de la qual, Boi Ruiz, ha expressat la seva voluntat de defensar la llei d'interrupció de l'embaràs en vigor al considerar que és eficaç i no causa conflicte social.

La xarxa en qüestió impulsa així mateix la redacció d'una llei catalana de l'avortament, un text sobre el qual, assegura Silvia Aldavert, coordinadora del col·lectiu, «s'està treballant». L'objectiu d'aquesta organització és disposar d'una mínima estructura als centres sanitaris públics que ara atenen la salut sexual i reproductiva que pugui activar-se i facilitar l'avortament, sense incomplir la nova llei, una vegada es conegui el text definitiu aprovat pel Govern de Rajoy.

«Quan s'aprovi la llei, les dones que intentin avortar només tindran dues alternatives: o se'n van a l'estranger o actuen en la clandestinitat -va dir Aldavert-. El nostre propòsit és crear un circuit oficial que doni resposta a aquestes dones sense que això suposi deixar en inseguretat jurídica els psiquiatres o ginecòlegs que les atenguin». La llei Gallardón no permetrà que els metges ofereixin informació sobre alternatives per avortar, i preveu penalitzar amb fins a sis anys d'inhabilitació professional els metges que facilitin una intervenció que no s'ajusti als supòsits que autoritzarà: quan la gestació sorgeixi d'una violació o si suposa un greu perjudici per a la salut de la dona.

El compromís

En una trobada recent promoguda per la citada xarxa de professionals, en què van participar responsables de la Conselleria de Salut i representants de les societats de psiquiatres, psicòlegs i juristes de Catalunya, així com de CiU, PSC, ICV i ERC, es va obtenir el compromís de la Generalitat de propiciar la citada oferta sanitària paral·lela.

Notícies relacionades

«El Govern català es compromet a plantar cara a la reforma de Gallardón i definir uns canals d'accés a la interrupció de l'embaràs que proporcionin a les dones i als professionals que les atenguin una pràctica segura i de qualitat», va afirmar en aquesta reunió Francesc Sancho, director de la Secretaria de Participació Local i Social en Salut. Sancho va puntualitzar, no obstant, que el circuit no es dissenyarà fins a conèixer el text definitiu al qual haurà de respondre.

«No és el mateix que la dona hagi de buscar-se dos certificats psiquiàtrics que l'autoritzin a avortar [així ho preveu el projecte], que comptar amb psiquiatres no objectors de consciència disposats a col·laborar», va apuntar Aldavert. Aquests professionals, va afegir, en qualsevol cas hauran d'ajustar-se a la llei, ja que seran responsables absoluts de l'acte mèdic que faciliti l'avortament. No serà senzill.