Guardons

La Fundació Fulbright, premi Príncep d'Astúries de cooperació internacional

Promou un programa de beques per facilitar l'intercanvi de titulats dels EUA i altres països del món

La Fundació Fullbright recull el premi Príncep d’Astúries de cooperació internacional. / periodico

1
Es llegeix en minuts

La Fundació Fulbright, un programa d'ajudes a l'estudi per a intercanvi de titulats entre els EUA altres països del món, ha estat guardonada amb el premi Príncep d'Astúries de cooperació internacional 2014.

Aquest és el sisè dels vuit guardons internacionals que convoca aquest any la Fundació Príncep d'Astúries, i que compleixen amb aquesta el seu trentè quarta edició.

Des que es va posar en marxa el 1946, el programa Fulbright ha beneficiat més de 300.000 persones de més de 150 països entre les quals hi ha 44 premis Nobel i cinc personalitats guardonades amb el premi Príncep d'Astúries.

Aquest programa de beques va ser creat el 1946 per iniciativa del senador James William Fulbright amb l'objectiu de millorar i estrènyer els llaços i la mútua entesa entre els ciutadans nord-americans i els participants d'altres parts del món.

Dirigit pel Despatx d'Educació i Cultura del Departament d'Estat, el programa segueix les línies generals fixades pel Consell Escolar Internacional J. William Fulbright --format per dotze personalitats directament elegides pel president dels Estats Units-- i té el suport de comissions bilaterals i fundacions de 50 països i d'un centenar d'ambaixades nord-americanes.

El seu finançament procedeix principalment del Congrés dels Estats Units, encara que també té el suport econòmic d'entitats públiques i privades d'aquest país, així com dels Estats participants del programa.

Els estudiants que cada any aspiren a entrar en el programa són avaluats pels seus mèrits acadèmics, així com pel seu potencial de lideratge, i fins ara hi han participat més de 300.000 alumnes, un terç d'ells nord-americans, mentre que la resta pertany al conjunt de països amb acords d'intercanvi.

Notícies relacionades

L'Administració nord-americana concedeix unes 8.000 beques anuals entre els estudiants seleccionats per a un programa que també compta amb una xarxa d'associacions d'alumnes i exalumnes per estrènyer la relació de tots els participants en les beques Fulbright, a més de contribuir a la integració dels estrangers que van a aquests països a desenvolupar els seus projectes d'estudi.

Al guardó hi optaven 20 candidatures entre les quals hi havia les de l'Alt Comissari de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i l'exprimer ministre portuguès, Antonio Guterres; l'expresident xilè Ricardo Lagos i les Forces Armades d'Espanya, al complir-se 25 anys de la seva primera participació en missions de pau.