MALESTAR en el sector del transport de passatgers

Brussel·les refusa mediar en la guerra del taxi amb Uber

Els taxistes estudien convocar una altra vaga per a l'1 de juliol contra la polèmica aplicació

Un moment de la manifestació de taxistes de dimecres al centre de Barcelona.

Un moment de la manifestació de taxistes de dimecres al centre de Barcelona. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BRUSSEL·LES / BARCELONA

La Comissió Europea no està disposada a modificar la seva posició favorable a la proliferació de plataformes digitals com Uber, tot i que aquesta aplicació que permet contractar els serveis de conductors particulars disposats a transportar altres persones ha posat en guerra els taxistes de mig Europa. Després de les mobilitzacions massives de dimecres, Brussel·les va rebutjar ahir la petició d'Espanya d'intervenir en el conflicte i va remarcar que correspon a les autoritats de cada país, i no a la UE, regular aquesta qüestió.

El responsable europeu d'Agenda Digital, Ryan Health, va ser explícit a l'assegurar que una mediació en el conflicte «no està a l'horitzó de la Comissió». Health va subratllar que, «quan es van aprovar les directives pertinents, va quedar molt clar que els estats membres volien mantenir aquestes qüestions com a part de les seves competències» i va insistir que Brussel·les sempre ha defensat que «la gent ha de complir les regles nacionals i locals».

La vicepresidenta de la Comissió i responsable de Telecomunicacions, Neelie Kroes, ja havia dit dimecres que una vaga de taxistes contra aplicacions com Uber no serviria de res i havia aconsellat al sector que s'adapti a les noves tecnologies i dialogui.

Notícies relacionades

Tot i que Brussel·les se n'ha desmarcat, la ministra de Foment, Ana Pastor, ha sol·licitat una reunió amb el comissari europeu de Transport, Siim Kallas, per traslladar-li quina és la situació del conflicte a Espanya. Pastor va explicar ahir que és partidària que el problema s'abordi al pròxim Consell de Ministres de la UE.

I els taxistes no pensen tirar la tovallola. La Federació Professional del Taxi i UGT van amenaçar ahir amb una altra aturada a tot Espanya l'1 de juliol si no es prenen mesures contundents contra Uber i el Comitè Nacional del Transport per Carretera va demanar reunir-se dilluns amb Pastor.