Estudi de la Universitat Oberta de Catalunya

Els professors usen tant Viquipèdia com els estudiants

Encara que el 60% la utilitza habitualment, només un de cada 10 recorre als seus continguts amb fins docents

1
Es llegeix en minuts

Els professors de les universitats espanyoles utilitzen tant l'enciclopèdia en línia Viquipèdia com els estudiants, encara que l'ús dels docents és en l'àmbit privat, ja que "no està ben vist entre els seus companys", segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Encara que el 60% del professorat usi habitualment Viquipèdia, sols un de cada 10 recorre als seus continguts amb fins docents, i un 41,7% afirma no citar mai articles de l'enciclopèdia digital a les seves publicacions, segons les dades extretes de 913 entrevistes a professors de la UOC i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Un 25,8% afirma citar articles de l'enciclopèdia en línia "en comptades ocasions", un 9,3 confessa fer-ho "freqüentment" i un 3,5 % "en moltes ocasions". De fet, un 13,5% dels professors universitaris estan registrats a Viquipèdia, un percentatge molt superior a la mitjana de la població catalana (0,4 %). La majoria del professorat entrevistat està d'acord què els estudiants usin Viquipèdia, encara que sols un 26 % el recomanaria explícitament a l'alumnat i un 22 % a altres docents universitaris.

La raó per la qual hi ha certa desconfiança entre alguns sectors del professorat universitari respecte a la fiabilitat de Viquipèdia és pel " conflicte que crea entre els procediments acadèmics habituals de construcció del coneixement i el model de col·laboració oberta propi de la plataforma". L'aspecte que genera més reticència entre els docents és el sistema d'edició i revisió, i no tant la qualitat dels seus continguts.

Notícies relacionades

L'estudi ha determinat diferents perfils d'usuaris de la plataforma, que no tenen relació, segons els seus impulsors, amb l'edat o l'experiència en la docència, encara que sí que han detectat un ús superior ens el professorat masculí que en el femení.

El professor "actiu" en aquest àmbit és majoritàriament associat, pertanyent a branques de la ciència i enginyeries, creador i editor de recursos en obert, i cita habitualment articles de Viquipèdia, "ja que pensa que és de qualitat".