PROCÉS PER PRESUMPTA VIOLÈNCIA POLICIAL

El cas dels mossos depilats

Quatre agents acusats per la mort de Benítez eludeixen el test de tòxics rasurant-se

Benítez, sota els mossos imputats, instants abans de morir.

Benítez, sota els mossos imputats, instants abans de morir. / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

«Hàbits tòxics: no pren begudes alcohòliques. No fuma. Nega el consum d'altres drogues. No es pren la mostra de cabell, ja que és molt curt (tres mil·límetres) i va rasurat». És el que es pot llegir en un dels informes redactats per dos metges forenses sobre un dels deu mossos imputats per la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez, que va perdre la vida el 26 d'octubre del 2013 després de ser reduït violentament per un grup de policies autonòmics al Raval de Barcelona.

Els facultatius de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya s'han trobat amb la sorpresa que a quatre dels sis agents convocats fins ara per la jutge per sotmetre's a la prova de tòxics no els han pogut extreure pèl de cap part del cos per poder esbrinar si són o no són consumidors de droga. L'ordre de la magistrada, cursada el mes de febrer passat, va provocar  llavors malestar en el cos per les sospites de consum de drogues que implicava respecte als agents imputats.

La impossibilitat de practicar la prova ha causat estranyesa en l'acusació particular, mentre que les defenses dels mossos insisteixen que els agents no tenen res a amagar i que, si és necessari, es deixaran els cabells llargs perquè se'ls pugui practicar l'anàlisi. I és que per portar a terme aquest estudi, els forenses necessiten un mínim de longitud dels cabells. Amb poc no s'aconsegueix un resultat fiable.

Fonts judicials i forenses van explicar ahir a aquest diari que amb aquesta prova es pot determinar si la persona ha consumit o no droga, però solament durant un període determinat. Els experts van explicar que amb l'últim centímetre de cabells es pot determinar si el subjecte ha pres algun tipus de substància estupefaent l'últim mes. Com més llarg és el cabell, més temps es pot analitzar. Si és curt, és impossible efectuar la prova.

Jutge en alerta

El 13 de març, dos mossos imputats, un d'ells sergent, es van sumar a dos agents que es van presentar davant els forenses sense cabells prou llargs al cos per estudiar el seu historial de consum tòxic, una incidència que va fer constar la jutge instructora del cas en una providència del 6 de març. Els últims dos policies examinats van negar que consumissin drogues, a part de la ingesta d'alcohol per part d'un d'ells. En els informes consta la impossibilitat de prendre'ls mostres de cabells perquè eren «molt curts» i l'agent anava «rasurat». Els forenses detallen que els mossos es van mostrar «alerta» i «atents» durant l'exploració, demostrant «comprensió i capacitat de diàleg».

L'advocat David Aineto, que exerceix l'acusació en nom de la família de Benítez, va mostrar ahir la seva estranyesa per l'alt percentatge de mossos imputats que es van presentar depilats a la cita amb els forenses: «Si no tenen res a amagar, no sé per què s'han depilat tot el cos. Una cosa és un agent i una altra, quatre. Sembla que no vulguin que surtin uns resultats que no els agradarien. Potser es creuen que l'argument de la defensa que Benítez era un drogoaddicte se'ls pot girar en contra com un bumerang».

Cossos ben cuidats

Notícies relacionades

L'advocat de diversos dels mossos imputats treu importància a la depilació dels seus defensats. «Quan els mossos van declarar, ja portaven el cabells curts. Però no hi ha cap problema si se'ls han de deixar créixer. No tenen res a amagar», sosté.

Sobre la depilació, argüeix: «Alguns són culturistes i fan molt esport. Es cuiden el cos i han d'estar en forma per fer la seva feina». Altres defensors qüestionen la utilitat de la prova forense. «Benítez va morir a l'octubre i per saber si els agents havien consumit droga, la mostra de pèl hauria de ser de cinc centímetres».