nova TENDÈNCIA CERIMONIAL
Barcelona se suma al carro dels destins de casament internacionals
Nuvis dels EUA, el nord d'Europa, anglesos i russos trien la ciutat per a enllaços vacacionals
Les creixents empreses organitzadores atribueixen l'èxit local al clima, els preus i la gastronomia

Parella de nuvis del Vietnam i de Suïssa, en un casament organitzat per Your Barcelona Wedding. /
«Sí, vull». Només dues paraules sense garanties d'eternitat, però que bé valen un viatge, un banquet i una cerimònia en un escenari de postal. I tot el que entri en un casori com cal, organitzat a la mesura de la butxaca dels nuvis. L'enllaç del clan Mittal ve a ser el súmmum, el clímax d'un fenomen internacional com són els casaments fora del propi país, on Barce-lona s'està fent un lloc amb majúscules entre els anomenats «destins de casament». Per a les creixents empreses organitzadores que anuncien al món les excel·lències de la capital catalana en matèria matrimoniera, les claus d'aquest nou hit turístic es resumeixen en bon clima, gastronomia, cultura, òptima relació qualitat preu i estampes dignes d'un àlbum de fotos per a tota la vida.
Sense arribar als 60 milions d'euros que potser dilapidaran els potentats indis, són molts els estrangers que en el transcurs dels últims anys aterren a Barcelona amb una maleta i un anell a la butxaca. L'origen cal situar-lo en el fenomen global dels «destination wedding» o destins de casament. Avorrits de casaments clonats i d'escenaris esgotats, molts nuvis van començar a planejar enllaços a l'estranger, amb la idea d'aportar-los exotisme. L'assumpte es va posar de moda fins al punt que un de cada cinc casaments al Regne Unit se celebra avui en dia fora del país, i als Estats Units són un de cada 10, explica l'organitzadora de casaments Marta Priu, de BCN Wedding Planners. La crisi ha impedit, però, que Espanya es convertís també en emissor de nuvis, reflexiona.
En els últims anys s'ha anat configurant un mapa de destins idonis per a aquestes cerimònies, en el qual Barcelona ha irromput amb força recentment, encara que en el consorci Turisme de Barcelona no ho promocionen ni plantegen com a producte. No obstant, el mateix èxit turístic de la ciutat ha alimentat aquest nou filó, ja que és comú que els nuvis, els familiars i amics acabin convertint el viatge en unes vacances i s'hi estiguin uns quants dies. «També hi ha moltes persones que treballen fora del seu país i el dia que decideixen casar-se pensen que, posats a fer viatjar els convidats, per què no fer-ho tot en una ciutat que els agradi», afegeix l'experta, que va crear l'empresa fa vuit anys, quan amb prou feines hi havia competència, mentre que en els últims tres s'han disparat les webs que ofereixen aquests serveis d'organització amb seu a Barcelona. I és que el negoci requereix una infraestructura petita i és aliè a les crisis, amb clients per tot el món.
CASAMENTS CIVILS DE FICCIÓ / L'interès dels contraents per la capital catalana és més estètic i sentimental que pràctic, ja que només els casaments religiosos són legalment vàlids. Per contra, en els civils caldria que un dels contraents residís a Espanya, de manera que s'opta per fer-ne un de simbòlic o fictici, que els nuvis formalitzen legalment al seu país. Però a Barcelona despleguen tot el cerimonial de rigor, així com el banquet i les estades dels convidats. Sense arribar a la llarga alineació dels Mittal, predominen els enllaços per a un total d'entre 50 i 150 convidats viatgers. Però de gustos n'hi ha de tota mena, ja que un dels clients més emergents, els russos, acostumen a viatjar sols o amb algun testimoni.
Un factor resulta determinant per a l'elecció: el cost. Encara que casar-se a la ciutat no resulti habitualment gaire barat, «en qualitat-preu Barcelona és molt competitiva», apunta Gemma Sala de Your Barcelona Wedding. No només perquè és possible trobar bons menús de grup a partir de 60 euros (si es demanen «menús de casament» les xifres sempre es disparen), sinó perquè un bon àpat amb barra lliure pot rondar els 140 euros. Tota una alegria per als que arriben de països com el Regne Unit, Irlanda o els Estats Units, on el preu de les copes és estratosfèric i no acostuma a estar inclòs en els convits. A la gastronomia mediterrània, Sala hi suma el clima local i l'oferta d'espais de casament com a imants. Això sí, encara que molts s'allotgin a la ciutat i la disfrutin, és habitual que els banquets se celebrin als afores, perquè tots busquen masies, castells o vistes al mar, afegeix.
La irlandesa Valerie O'Donoghue (Weddings Via Val) va muntar a la ciutat el seu primer casament amb estrangers el 2005. Va començar amb tres d'anuals però aquest any ja n'ha organitzat 24, amb molt de compatriota però també nord-americans, australians, britànics, noruecs i russos. La llista inclou xinesos i japonesos. El vol i l'allotjament el solen pagar els convidats. A menys que el «sí vull» el pronunciï un Mittal.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Escalada Bany de masses per a Alberto Ginés anant cap a la final mundial
- Clàudia Pina hi posa l’art
- Hisenda va maniobrar per evitar la imputació del PP en el cas Bárcenas després d’informar-ne Montoro
- L’exministre va rebre informació confidencial sobre la jutge del cas dels eros a Andalusia
- El correu de la cúpula d’Hisenda a l’exministre del PP mesos abans de la detenció de Rato