COL·LOQUI PRIMERA PLAN@

Francisco Polo: "Internet ha portat solucions a grans problemes"

Change.org afegeix una eina perquè responguin directament polítics i empreses

Resum de la intervenció de Francisco Polo, director a Espanya de Change.Org, en el fòrum de debat Primera Plana. / MÒNICA TUDELA

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / TONI SUST / Barcelona

Internet és una eina capaç de realitzar canvis i que ha portat solucions a grans problemes. No és l'única eina, però sí és una de les formes més efectives d'aconseguir canvis”, ha afirmat Francisco Polo, director de Change.org a Espanya, que ha participat aquest dijous en els Col·loquis Primera Plan@ que organitzen EL PERIÓDICO i Banc Sabadell.

Polo ha ressaltat que davant la inoperància de les iniciatives legislatives populars existeix internet com a altaveu de campanyes i iniciatives socials. El director de Change.org, que compta amb més de 50 milions d'usuaris a tot el món, dels quals cinc milions estan a Espanya, va recordar el cas d'Elena Alfaro, una mestressa de casa que va impulsar una petició perquè es reutilitzin els llibres de text i que ara serà una llei.

I també altres casos internacionals que han fet de Change.org la principal plataforma de peticions del món, com el de Ndumie Funda i la seva lluita contra les “violacions col·lectives” a les lesbianes a Sud-àfrica, o el d'Abby Volter, una nena de Chicago, que va demanar la desaparició de les bosses de plàstic.

O fins i tot el d'un poble de Galícia que gràcies al suport de només 60 persones han aconseguit ampliar l'horari de la biblioteca municipal.

Diàleg amb els lectors

Polo també ha escoltat les opinions dels lectors d'EL PERIÓDICO a través d'Entretots i les seves reserves sobre el model de peticions patrocinades que utilitza la plataforma o el caràcter d'algunes peticions. O sobre l'“activisme de sofà” que suposa les mobilitzacions per internet, però que ha defensat com a eina de canvi real. 

Notícies relacionades

Polo, que va crear la plataforma Actuable, que després va ser comprada per la nord-americana Change.org, ha explicat que la plataforma acaba d'incorporar una eina, Decision Makers, que permet contestar de forma pública als ciutadans o els clients i a la qual ja s'han apuntat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el PSOE o el diputat de CiU Carles Campuzano. La resposta s'envia directament a les bústies dels usuaris.

El director d'EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, ha comentat que Change.org es recolza en les llacunes de la democràcia i ha preguntat si havien col·laborat amb l'espionatge de la NSA. Polo ha negat tenir coneixement d'això però ha apuntat que tenien peticions policials sobre perfils d'usuaris que estaven cometent un delicte en la plataforma.