DENÚNCIA ECOLOGISTA

El parc eòlic de la serra del Tallat no serà enderrocat

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El parc eòlic de la serra del Tallat, inaugurat l'any 2006 entre les comarques de l'Urgell i la Conca de Barberà, no serà enderrocat i podrà seguir funcionant, segons estableix una sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Amb anterioritat, el maig del 2011, una sentència d'un jutge de Lleida havia obligat a eliminar 25 dels 33 aerogeneradors del parc i a reposar el terreny «al seu estat original», però la decisió va ser recorreguda per l'Ajuntament de Vallbona de les Monges i per Acciona, l'empresa propietària, i ara el TSCJ els ha donat la raó. La nova sentència és ferma i no admet recurs, com ahir va avançar el diariEl País.

El procés judicial es va iniciar quan l'associació ecologista Ipcena i la plataforma Salvem el Tallat van denunciar la construcció dels molins al·legant que estaven situats en una zona de pas per a les aus migratòries i, a més a més, que representaven un notable impacte visual per a la ruta monumental del Cister. Tres sentències els van donar la raó i el mateix nombre de vegades es va recórrer, afirma Elena Moreno, advocada dels denunciants i especialista en dret urbanístic. La penúltima havia estat per problemes en la llicència d'obres: el municipi on se situa el parc, Vallbona de les Monges, no tenia un pla de reserva de sòl necessari per a aquests casos. Tot i el caràcter irrevocable de la sentència, Moreno recorda que encara queden dos contenciosos més pendents

Notícies relacionades

La sentència del TSJC, que es va notificar a les parts el 2 d'abril passat, indica que queden estimats els recursos d'apel·lació interposats per l'ajuntament i per Energías Eólicas de Catalunya SA, del grup Acciona, contra la sentència del jutjat de Lleida que ordenava l'enderrocament.

Ramon Berguedà, alcalde de Vallbona, va explicar ahir a l'Agència Catalana de Notícies que sempre han vist l'oposició al parc com una mesura «partidista» de gent que majoritàriament no era del poble. Per defensar-lo, l'alcalde al·lega que genera sis llocs de treball directes i 100.000 euros directes de benefici i 40.000 més d'indirectes en concepte d'impostos.