Conservants, colorants i edulcorants campen tan amples en els aliments més comuns del supermercat

Encara que són legals, darrere d'alguns comestibles s'amaguen la desforestació, el frau o la superproducció

Hamburgueses a la venda en un comerç de Barcelona.

Hamburgueses a la venda en un comerç de Barcelona. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELA BIESOT / Barcelona

Productes de consum ordinari com les patates fregides, la brioixeria, els refrescos de cola o les salsitxes de frankfurt contenen conservants, colorants i edulcorants aprovats però gens saludables. Darrere d'alguns també s'amaguen la desforestació, el frau o la superproducció. Llegir les etiquetes il·lumina.

Al paladar li costa distingir les restes d'excrements en un pastís de xocolata, l'ADN del cavall en una hamburguesa o qualsevol altre intrús químic no desitjat en el menjar. Però la confirmació de la seva presència alarma una societat obsessionada per la salut i les calories. Al principi és un misteri pensar en com apareix matèria fecal en unes postres d'Ikea. Però la resposta té un nom: globalització alimentària. Gràcies a ella, el recorregut mitjà d'un producte comestible és actualment d'uns 5.000 quilòmetres diaris per tot el planeta.

Notícies relacionades

No es pot esperar menys, doncs, d'una hamburguesa formada per carn de mil vaques diferents o de la majoria dels productes del supermercat, que han viatjat per almenys tres continents i han passat per moltes mans fins a arribar al plat. Són els productes viatgers que durant la seva aventura pel món recullen de cada lloc un petit record: un additiu per aquí, un envàs per allà. I tornen a casa convertits en un volta i volta, desbordants de color i en la millor forma.

>> Llegiu la informació completaLlegiu-ho abans de menjar a e-Periódico.