Els premis d'EL PERIÓDICO

El guanyador del Català de l'Any 2011 es coneixerà aquesta nit

El títol, que arriba a la 12a edició, se'l disputen Josep Brugada, Joaquim Maria Puyal i Laia Sanz

L'elecció va a càrrec dels lectors d'EL PERIÓDICO i l'audiència d''Els Matins'

Josep Brugada, director mèdic del Clínic, especialista en arítmies.

Josep Brugada, director mèdic del Clínic, especialista en arítmies. / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Tot està a punt al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per acollir aquesta nit la gran gala del Català de l'Any. Tot, o gairebé tot. Perquè la cosa més important, el nom del guanyador, encara s'ha de decidir. I aquesta és una decisió que només està en mans dels lectors d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, que convoca el premi, i dels teleespectadors del programaEls Matins. La lectura del nom de la personalitat més estimada i respectada pels catalans posarà la cirereta a una emocionant cerimònia, que retransmetrà TV-3.

L'honor de ser elegit Català de l'Any se'l disputen, des de divendres passat, dos homes i una dona: el cardiòleg Josep Brugada, el periodista Joaquim Maria Puyal i la pilot de trial Laia Sanz. Tots tres acumulen mèrits més que suficients per recollir el testimoni que deixa el que ja és excap de colla dels Castellers de Vilafranca David Miret, i sumar-se d'aquesta manera a l'elenc de personalitats que, des de l'any 2000, han estat honrats amb aquesta distinció, que aquest any arriba a la seva 12a edició.

Una simple ullada a la web www.cataladelany.cat i una incursió a Twitter permet comprovar fins a quin punt està disputada l'elecció entre els tres contrincants. La nominació pot recaure en qualsevol dels tres. Els lectors poden votar fins avui a les 13 hores a través del telèfon (905.44.60.40), de la webwww.cataladelany.cati de Twitter. En aquest últim cas, s'ha d'enviar elhashtag#cataladelany, el cognom del candidat i una frase amb un motiu pel qual es vota.

JOSEP BRUGADA Un expert en mort sobtada i arítmies

Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona amb la qualificaciócum laudei actual director mèdic de l'Hospital Clínic, Josep Brugada (Girona, 1958) és una de les màximes autoritats mundials en el diagnòstic d'arítmies cardíaques i malalties del cor poc evidents, susceptibles de conduir a una mort sobtada. A part de la publicació de més de 300 articles en revistes especialitzades i d'ensenyar la seva professió a la Universitat de Barcelona, la seva aportació més important a la medicina ha estat la descripció, amb els seus germans Pedro i Ramon, d'una síndrome causant de la mort sobtada que es coneix com a Síndrome de Brugada. Director del programa de control cardiològic de tots els equips del Barça, Brugada ha fet extensius els seus coneixements cardiològics als nens tractats a l'Hospital Sant Joan de Déu.

L'últim projecte en què està immers és la creació del primer centre d'innovació biomèdica que hi haurà a tot Espanya, una idea per a la qual l'Hospital Clínic ja disposa d'ubicació: un solar a la Zona Franca, però que està pendent de rebre suport financer. El futur centre es marcarà com a objectiu un terreny que no està gens explorat a Espanya: aconseguir que l'abundant recerca científica que produeixen els hospitals es pugui transformar en valor econòmic.

JOAQUIM MARIA PUYAL Pioner i referent del futbol en català

El nom de Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949) va lligat a la ràdio i al Barça. Les seves locucions s'han convertit en un referent per als seguidors del Barça des que el setembre de 1976 va fer la primera retransmissió de futbol en català. Des d'aquell moment, ha desenvolupat tota la seva carrera en llengua catalana, convençut que el treball dels periodistes podia contribuir de manera decisiva a la normalització lingüística del català, després dels 40 anys de repressió del règim franquista. Puyal ha donat a l'imaginari col·lectiu algunes frases, com aquell «Urruti t'estimo!».

Però Puyal no només passarà a la història per la seva veu. La seva cara també està present quan es recorden els primers anys de TV-3 amb programes comVostè jutjaoUn tomb per la vida. Condecorat amb la Creu de Sant Jordi, l'any passat també va rebre el reconeixement de la seva ciutat: va fer el pregó de la Mercè, oferint un innovador discurs en format radiofònic, en què va repassar la història de la ciutat durant el segle XX des d'un punt de vista personal i crític, exaltant les virtuts de ser barceloní. Des del 1997 ha orientat, preferentment, el seu treball a l'activitat universitària a la Universitat de Barcelona i a la recerca en l'àmbit de la teoria de la comunicació. «Ser a la llista de candidats al premi Català de l'Any és comprovar que hi ha molta gent que t'estima, que t'aprecia i que valora la teva feina i la dels teus», afirma Puyal.

Notícies relacionades

LAIA SANZ Una 'Indiana Jones' sobre dues rodes

Pocs pilots del món poden dir que tenen un palmarès més bo que el de la catalana Laia Sanz (Corbera de Llobregat, 1985). Com a pilot de trial ha aconseguit proclamar-se campiona del món fins a 11 vegades. A més a més, té 10 títols com a campiona d'Europa i quatre del Trial de les Nacions (un campionat en què es competeix per equips). Lluitadora nata, Sanz també va decidir fer el salt al ral·li Dakar, possiblement el més dur del món, i el resultat va ser tot un èxit: la jove pilot va aconseguir pujar a dalt de tot del podi del Dakar de la categoria femenina de motos el 2011 i el 2012. Campiona sense límits, la nena que de petita volia ser Indiana Jones va agafar la seva primera moto quan només tenia 4 anys -una Cota 25 que, sense permís,va agafar prestada del seu germà- i als 7 anys ja va participar en una primera competició del Campionat de Catalunya. Sanz és sinònim de treball, constància, esforç, aprenentatge, competició i, sobretot, passió.