LA MAJORIA, SOTA EL CONTROL DE XARXES MAFIOSES

Més de 30.000 dones exerceixen la prostitució a Catalunya

La policia afirma que moltes estrangeres són enganyades però que altres saben a què vénen

Batuda policial contra la prostitució, al Raval, el 30 de març.

Batuda policial contra la prostitució, al Raval, el 30 de març. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La xifra de persones que exerceixen laprostitucióals carrers, carreteres i clubs aCatalunyaoscil·laentre 30.000 i 40.000, segons dades facilitades per la Unitat Central contra les Xarxes d'Immigració i Falsedats Documentals (Ucrif) de la Policia Nacional. Gran part d'aquestes dones estan sota el control de màfies que els faciliten la seva entrada a Espanya i que els obliguen a sufragar undeute de milers d'euros que acaba sent el seu llast per poder abandonar l'activitat.

L'inspector Alí Mohamed, cap de secció de la Ucrif a Catalunya, ha explicat que moltes de les prostitutes estrangeres que arriben a Espanya saben a què vénen, mentre que altres són enganyades. "L'engany pot ser parcial o total".

A Espanya, segons les dades de la Ucrif, hi podria haver unes 300.000 prostitutes, i a Catalunya exerciria un 10% del total de la prostitució de l'Estat. Actualment, dos terços de les prostitutes estrangeres establertes a Catalunya procedeixen de Sud-amèrica, sobretot del Brasil i Colòmbia, mentre que la resta són de l'Europa de l'Est, sobretot deRomania, i de Nigèria.

En els últims anys s'ha detectat, a més, l'"auge de la prostitució procedent dela Xina, que, inexistent fa cinc anys, és la que més ha augmentat, segons Mohamed.

Deutes de fins a 60.000 euros

La majoria de les dones que arriben a Espanya per exercir la prostitució contrauen un deute amb les màfies, que els exigeixen el cost del viatge amb interessos. Aquests diners les mantenen sota el seu jou i en ocasions la quantitat és tan elevada que la dona no la podrà pagar mai. Aquesta quantitat varia en funció de la màfia i del país originari de les dones. Així, per a les sud-americanes oscil·la entre els 2.000 i 6.000 euros; per a les europees és entre 4.000 i 10.000; per a les asiàtiques, d'uns 20.000, i per a les africanes, de 40.000 a 60.000.

"Com més elevat sigui el deute, més rígid serà el control", ha explicat l'inspector, perquè la màfia vol recuperar la seva inversió per portar la dona a Espanya i després cobrar-se el deute, i no dubta a retenir-les, vexar-les i agredir-les per mantenir aquest control.

Notícies relacionades

Elmodus operandi d'aquestes xarxes sempre segueix un mateix patró: capten al país d'origen les víctimes mitjançant còmplices que acostumen a ser de la mateixa nacionalitat, persones pròximes i a vegades familiars, que obtenen beneficis amb aquesta feina: "El temor, la por, la violència i l'engany es dóna en tots els casos".

Negoci rodó

Tot i la disminució dels fluxos d'immigració a causa de la crisi econòmica, l'inspector assegura que el tràfic "no ha patit variacions i es manté" perquè és unnegoci rodó, ha explicat l'inspector. "S'ha de tenir en compte que moltes d'aquestes dones ja coneixen la violència al seu país", ja hi exercien la prostitució, a vegades empeses pels seus familiars, i moltes vegades és la mateixa família la que exigeix a la dona que segueixi sota les ordres de la seva organització perquè també n'estan obtenint un benefici.