VAGA DE SINDICATS I ESTUDIANTS

La universitat catalana para avui en protesta per les tisorades

La mobilització per denunciar «l'ofec pressupostari» reuneix un ampli suport

Els estudiants de secundària també surten al carrer a tot Espanya

Una assemblea d’estudiants, ahir, al campus del Raval de la UB.

Una assemblea d’estudiants, ahir, al campus del Raval de la UB. / MIQUEL MONFORT

2
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA
BARCELONA

Els sindicats i les principals organitzacions estudiantils promouen avui una jornada de vaga a les set universitats públiques de Catalunya que està previst que paralitzi la seva activitat. A diferència del que va passar el 17 de novembre, quan una convocatòria similar va registrar una incidència desigual, aquesta vegada la mobilització contra les retallades en l'ensenyament superior ha aconseguit reunir un ampli suport. Una manifestació, que recorrerà al migdia el centre de Barcelona, permetrà visualitzar-ne l'envergadura.

Paral·lelament, el Sindicat d'Estudiants ha fet una crida als alumnes d'ESO, batxillerat i FP de tot Espanya perquè portin a terme tancades i manifestacions contra la disminució de recursos públics destinats a l'educació i «la brutalitat» mostrada pels agents de la policia a València a l'hora de reprimir les protestes de dies enrere.

Als sindicats amb representació a la universitat pública, que consideren que la institució és objecte

d' «un atac» que es concreta en «l'ofec pressupostari, l'encariment de matrícules i taxes, l'empitjorament de les condicions en què s'exerceix la docència i la investigació i els acomiadaments de personal», s'han sumat diferents col·lectius agrupats sota el paraigua de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup).

L'organisme ja va impulsar ahir una protesta davant la seu de la Conselleria d'Economia i Coneixement que es va saldar amb la detenció de dos joves que van sortir en llibertat hores després. La plataforma va anunciar que projectava iniciar ahir a la nit tancades en algunes facultats de les universitats de Barcelona (UB), Autònoma (UAB) i Pompeu Fabra (UPF).

PETICIÓ ALS RECTORS/ La vaga compta, igualment, amb el suport del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalans (Ceucat), que ha demanat als rectors que adoptin mesures per evitar que l'aturada «perjudiqui acadèmicament els estudiants». En aquest sentit, el Ceucat ha reclamat formalment que «les actes d'avaluació, les pràctiques obligatòries o les entregues de treballs programats» es posposin perquè els alumnes puguin participar en la protesta.

Notícies relacionades

L'aportació dels pressupostos de la Generalitat a les universitats públiques va caure un 16% el 2011, un percentatge al qual s'ha sumat un altre 2% el 2012. La tisorada ha portat les universitats a aplicar un sever ajust que ha afectat les polítiques de personal.

La Secretaria d'Universitats i Rercerca ha reconegut que l'any passat es van perdre a la vora de 600 llocs de treball, dels quals la gran majoria corresponen a professors associats que treballaven a temps parcial i no van veure renovats els seus contractes.