setge a la pirateria

Megaupload, la Suïssa de la descàrrega directa d'arxius

Amb les velocitats màximes d'internet, la transferència d'un llargmetratge es fa en menys de cinc minuts

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

El lloc de descàrreguesMegaupload s'havia convertit els últims anys en el centre neuràlgic de l'intercanvi d'arxius de tipus directe a Espanya, una espècie de Suïssa per al dipòsit i l'obtenció gairebé anònima de continguts digitals fins ara sense excessius controls. Com en els comptes bancaris suïssos, la identitat o la naturales del que es guarda és responsabilitat del propietari més que no pas de qui ho custodia, ja que no demana gaires explicacions. El negoci de Megaupload es deriva del que paguen els usuaris per emmagatzemar arxius i la publicitat (que veuen els que baixen aquests arxius).

Els usuaris poden llogar un espai d'emmagatzematge i accedir a aquesta informació a alta velocitat des de qualsevol lloc del món. Paral·lelament poden donar a conèixer l'adreça d'aquesta informació emmagatzemada i distribuir-la.

La descàrrega directa des d'un servidor permet l'obtenció de fitxers informàtics grans a alta velocitat de transferència. Per això, l'usuari que pretén descarregar-se la pel·lícula dipositada per un altre usuari en aquest servidor no ha d'esperar cues, a diferència del P2P típic en què la informació està indexada però distribuïda entre diversos ordinadors, de manera que la descàrrega pot trigar hores o no arribar a aconseguir-se.

Ample de banda

Al P2P, la velocitat de transferència depèn de l'amplada de banda de pujada de l'emissor i de l'amplada de banda de baixada del receptor. En el cas dels magatzems d'arxius multimèdia orientats a la descàrrega directa, com Megaupload, la velocitat de transferència només està limitada gairebé pel proveïdor del servei, ja que l'amplada de banda de sortida d'aquesta informació és el màxim tecnològic disponible. Així, si es contracta el servei d'accés a Megaupload (el denominat servei Premium), la descàrrega d'una pel·lícula només està limitada per la velocitat d'accés a internet de l'usuari (a 100 megues per segon és possible descarregar una pel·lícula en menys de cinc minuts).

Aquesta mena de descàrrega directa no requereix que l'usuari tingui un programa específic per realitzar-se (la majoria de les ocasions), només es necessita el navegador; si bé en alguns casos està permès o és factible l'ús d'un gestor de descàrregues com a programa d'optimització i represa de la descàrrega dels arxius. Això és útil quan els fitxers a descarregar estan dividits en parts.

Notícies relacionades

Cada empresa ofereix diferents tipus d'emmagatzematge i descàrregues, els que varien en el tipus d'arxiu, mida, temps de permanència de l'arxiu, i el nombre de vegades que es pot descarregar. Així mateix, ofereix sempre un servei gratuït (que acostuma a tenir un màxim d'usos per dia) i un de pagament o premium (que permet baixades múltiples d'arxius a la màxima velocitat, per exemple).

L'oferta de servidors

Entre les empreses que ofereixen el servei d'emmagatzematge d'arxius hi ha, a més de la tancada Megaupload, Rapidshare, File Dropper, YouSendIt, Turboupload, GigaSize, FileFactory, Megashare, Badongo o Filefront, per exemple. Però n'hi ha més. Les webs aglutinadores de continguts el que fan és indexar o ordenar la informació emmagatzemada en aquests llocs de descàrrega. Així, per exemple, una pàgina com Cinetube remet als llocs de descàrrega que són els que emmagatzemen la pel·lícula i des d'on es descarrega de manera directa l'arxiu AVI o d'un altre tipus que després es pot reproduir a l'ordinador o el televisor de casa.