etapa final de la construcció de la policia catalana

El Govern reorganitza l'estructura dels Mossos d'Esquadra

Puig nomena Milán comissari en cap, ascendeix Trapero i crea la figura del portaveu

3
Es llegeix en minuts

El conseller d'Interior,Felip Puig, ha mantingut el comissariJosep Milán al capdavant dels Mossos d'Esquadra, ara com a comissari en cap, ha ascendit el comissari Josep Lluis Trapero com a màxim responsable d'investigació criminal i ha creat per primera vegada la figura del portaveu. En roda de premsa,Puigha revelat la remodelació de l'estructura de comandament dels Mossos d'Esquadra, que ha impulsat amb l'objectiu d'obrir l'"etapa final" de la construcció de la policia catalana, una vegada completat el seu desplegament territorial.

La nova estructura, en la qual a penes hi ha modificacions en la funció que desenvoluparan els 16 comissaris i altres alts càrrecs de la policia catalana, reforça la cúpula de comandament, amb la creació de laPrefectura de la Policia, que estarà encapçalada pel nou comissari en cap, Josep Milán, fins ara responsable de la Subdirecció General Operativa.

De la nova Prefectura dependran dues noves comissaries superiors de coordinació, i farà que hi hagi dos números dos de Milán: el responsable de la comissaria superior de coordinació central, que serà el comissari Ferran López -que ja actuava com a número dos-; i David Piqué, que puja de coordinador regional metropolità a responsable de la comissaria superior de coordinació territorial. També dependran directament de la Prefectura la nova comissaria general tècnica, que anirà a càrrec del comissari Emili Quevedo, i la Sala Central de Comandament. La comissaria superior de coordinació central s'ocuparà de quatre àmbits, que tindran categoria de comissaria general: investigació criminal, de la qual s'encarregarà Josep Lluis Trapero; recursos operatius, Sergi Pla; Mobilitat, Miquel Esquius; i Informació, Manel Castellví.

Antiavalots

D'aquesta forma, Puig ha ascendit al capdavant de la comissaria general d'investigació criminal el fins ara número dos d'aquesta àrea, Josep Lluis Trapero, que substitueix el comissari Antoni Permanyer, a qui elconsellerha nomenat nou comissari en cap de l'Escola de Policia. Puig ha mantingut al capdavant de la comissaria general de recursos operatius el comissari Sergi Pla, en una mostra del suport de la conselleria a la seva gestió en les unitats antiavalots, una de les més espinoses i que més maldecaps han provocat a Interior arran de les càrregues als "indignats".

Notícies relacionades

La nova estructura inclou en la comissaria superior de coordinació central, com ja va anunciar elconsellerfa mesos, una comissaria general de Mobilitat, de nova creació, que agruparà la ja existent divisió de Trànsit i la nova divisió de Transport, que s'encarregarà de l'àrea de la seguretat aeroportuària i de la seguretat del transport metropolità. La quarta pota de la qual penja aquesta comissaria superior de coordinació central serà la comissaria general d'informació, fins ara una divisió que depenia orgànicament del responsable polític de la policia, i en què ara el comissari Manel Castellví substitueix Adolfo Broch, que passa a ser responsable de la nova Divisió d'Avaluació de Serveis.

Comissaries territorials

De la comissaria superior de coordinació territorial, a càrrec de David Piqué, dependran els comissaris de les nou regions policials, que guanyen atribucions per exercir el lideratge en l'actuació dels Mossos al seu territori. Gairebé sense modificacions respecte de l'actual estructura, els nou responsables de les comissaries territorials seran Joan Carles Molinero (Barcelona); Joan Figuera (que substitueix David Piqué a la Metropolitana Nord); Cristina Manresa (Metropolitana Sud); Joan Francesc Roma (Central); Josep Lluis Rosell (Ponent); Ramon Calcina (Pirineu Occidental); Joaquim Balanguer (Girona); Jaume Giné (Camp de Tarragona); i Xavier Monclús (Terres de l'Ebre). A més, en la nova estructura, i sota el comandament directe del director de la Policia, Manel Prat, s'ha creat la nova Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació, en què el comissari Joan Miquel Capell exercirà com a portaveu del cos i s'encarregarà de les relacions amb l'administració de Justícia, el Parlament i potenciarà la mediació amb les entitats socials. De Manel Prat també dependrà la nova Divisió d'Avaluació de Serveis, a càrrec d'Aldolf Broch --fins ara al capdavant d'Informació--, que tindrà com a objectiu introduir com a pràctica habitual la valoració de la qualitat en la tasca policial. Per la seva banda, la Divisió d'Afers Interns (DAI) manté l'intendent Jaume García-Valls al capdavant, amb l'objectiu de controlar les actuacions dels professionals per prevenir, detectar i perseguir les accions punibles.