entrevista amb la CONSELLERA DE JUSTÍCIA
Pilar Fernández Bozal: «No per tenir més jutjats la justícia serà més àgil»
Fa gairebé set mesos que és al capdavant de la Conselleria de Justícia i ha lidiat amb les protestes sindicals per les retallades. Després de l'aprovació dels pressupostos s'obre una nova etapa. Com a jurista (és advocada de l'Estat), Pilar Fernández Bozal defensa la necessitat de modernitzar el sistema judicial, però no només creant més jutjats, sinó amb una reorganització profunda.
-¿La política d'estalvi del Govern com afecta la conselleria?
-Afecta realment en molt poc. La despesa de personal, que és el 90% del pressupost de 917 milions d'euros, és un reflex de l'any. La reducció global ha sigut del 8,9%. Es retalla en despeses corrents i serveis, com lloguers i subministraments.
-¿Despeses corrents?
-Paper, aigua, llum, gas, neteja. Una contractació més òptima.
-Els sindicats han protestat.
-La pròrroga pressupostària no deixava contractar. Ara es tornarà a la normalitat i a contractar.
-¿Amb els col·legis d'advocats han arribat a algun acord sobre el torn d'ofici i la justícia gratuïta?
-Encara no he tirat la tovallola. Si no arribem a un acord, farem un decret. Això no vol dir que no s'atenguin les necessitats. No afectarà el ciutadà. La despesa en justícia gratuïta és un crèdit ampliable que sempre es paga. La meva idea és rebaixar el 5% en organització i el 4% en el pagament del servei.
-¿En què més afectaran aquestes retallades?
-S'alentirà una mica la construcció d'equipaments i edificis el 2011. Després del període de vacances, es treballarà en els pressupostos del 2012. Estem acabant instal·lacions que estaven molt avançades i que s'han de posar en marxa, com la nova presó de Figueres o l'Audiència de Girona. I s'està construint la presó de Tarragona.
-Al Parlament va anunciar que hi haurà un nou pla de presons per al període 2011-2018.
-És una ampliació o modificació. La nova presó de la Zona Franca com està projectada, per exemple, és molt justa per substituir la Model. Ha de ser més gran i amb possibilitats de créixer si és necessari.
-¿Podríem posar data al trasllat de la Model?
-M'agradaria que fos durant aquesta legislatura.
-¿El 2014?
-Sí, ¿per què no? És la intenció.
-¿Com s'ha trobat l'Administració de justícia?
-Molt justeta, de funcionament, de personal. No és eficient. Qualsevol empresari diria que aquesta empresa així no pot funcionar, que no és viable. És ineficient que cada jutjat sigui un món tancat i que el del costat no pugui ajudar-lo. Potser la nova oficina judicial és la solució. Que el personal ofereixi un suport general a tots els jutges, encara que cada jutjat, al seu torn, tingui una ajuda concreta.
-¿Vostè obriria tots els jutjats a la tarda?
--Si això suposa contractar el doble de personal i en el mateix règim és insostenible. Com diu el president del Tribunal Superior, no per tenir més jutjats la justícia serà més àgil. El que hem de fer és modernitzar-la. I també agilitzar els procediments. Una altra tasca per al legislador.
-¿La situació és caòtica?
-La pregunta té trampa. Hi ha jutjats que funcionen millor i d'altres pitjor. És important la funció de les persones. L'estabilitat del personal donaria una empenta importantíssima. El 50% és interí.
-¿Algun desastre?
-Home, desastre... Bé, he trobat coses que potser jo no les hauria gestionat d'aquesta manera. Posar en marxa tants equipaments amb pagaments anuals hipoteca molt els pressupostos.
-¿Què més s'ha trobat?
-El projecte de nova oficina judicial està endarrerit. Els equips informàtics que hi ha actualment són molt justets. Molts són de l'any 2003 o del 2004. L'aplicació del nou sistema de justícia.cat, que permetrà la instauració de l'oficina, no està gaire avançada.
-¿Quines prioritats té?
-El traspàs de les competències de personal i de material. Ja està demanat. També tinc interès a treballar sobre el contingut del que ha de ser el Consell de Justícia de Catalunya.
-¿Tindrem un servei millor?
-És el que es pretén.
-¿Quins passos farà per millorar la situació?
-Reordenació d'efectius i instal·lació dels nous mòduls informàtics. També fusionar l'arxiu de la fiscalia amb el dels jutjats. I acabar el llibre del Codi Civil català sobre obligacions i contractes.
-¿Com l'han rebut els jutges?
-Bé. Jo ja era coneguda en aquest món judicial.
Notícies relacionades-¿Pensava que tindria més dificultats?
-Pensava que potser les dificultats serien diferents. La consellera de Justícia no fa justícia. Aquesta funció correspon als jutges. Sóc la proveïdora de serveis i de necessitats perquè ells puguin fer la seva funció, que és donar justícia més confortable, més ràpida i més correcta per al ciutadà.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Escalada Bany de masses per a Alberto Ginés anant cap a la final mundial
- Clàudia Pina hi posa l’art
- Hisenda va maniobrar per evitar la imputació del PP en el cas Bárcenas després d’informar-ne Montoro
- L’exministre va rebre informació confidencial sobre la jutge del cas dels eros a Andalusia
- El correu de la cúpula d’Hisenda a l’exministre del PP mesos abans de la detenció de Rato