reacció DESPRÉS DE la crisi del parlament

Els indignats fan pinya contra la violència per recuperar suport social

UGT i CCOO donen el seu suport al col·lectiu i criden a participar en les manifestacions de demà

El moviment s'allunya de grups marginals, exhibeix més organització i subratlla el seu caràcter constructiu

La roda de premsa que els indignats van celebrar a la Ciutadella, ahir.

La roda de premsa que els indignats van celebrar a la Ciutadella, ahir. / EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

Conscients de la necessitat urgent de millorar la seva organització interna i, sobretot, de netejar la seva imatge externa després dels successos violents de dimecres davant el Parlament, els membres més actius i veterans del col·lectiu dels indignats han fet un pas endavant. Ahir van donar la cara en una roda de premsa en què, sense excuses, van condemnar una vegada i una altra les agressions, van subratllar el caràcter pacífic del moviment nascut el 15-M i van assegurar que treballaran perquè la manifestació convocada per demà a Barcelona sigui tranquil·la.

Tot això no va impedir que els indignats opinessin que els fets de dimecres s'han sobredimensionat i llancessin un dard al conseller d'Interior, Felip Puig, afirmant que els errors del dipositiu policial van ser intencionats per criminalitzar tot el moviment.

Però l'ànim evident en el si del col·lectiu és la necessitat d'agafar aire i recuperar suport social de cara a la manifestació convocada per demà a Barcelona. Els joves més actius i d'actitud més prudent -dintre d'un grup que és heterogeni per definició- són conscients, com va explicar un dels portaveus, de la necessitat de «reflexionar i analitzar el que ha passat». O, com diuen internament, de la urgència de desfer-se dels grupuscles que han flirtejat amb la violència o amb la seva justificació. En aquest sentit, un veterà objector de consciència, Martí Olivella, convidat a la roda de premsa d'ahir, els va recomanar «fer una profunda autocrítica i reconèixer que hi ha algunes persones en les acampades i en les accions que defensen la resposta agressiva a la provocació o a l'acció de la policia».

Notícies relacionades

SUPORT SINDICAL / Respecte a la necessitat de recuperar suports, ahir els indignats van obtenir un baló d'oxigen notable. Les cúpules de CCOO i UGT van optar per recolzar el moviment del 15-M, que fins ara veien amb cert recel per haver eclipsat les seves mobilitzacions en contra de la tisorada del Govern català. Els líders sindicals van fer una crida als seus afiliats perquè participin en les manifestacions de diumenge dels indignats al considerar que tenen objectius «concurrents» i amb l'objectiu de reforçar la «convergència social». El líder de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va afirmar que diumenge faran costat als indignats perquè, tot i que rebutgen les agressions a diputats, coincideixen amb ells a criticar que el Parlament aprovi «retallades de drets dels ciutadans». CCOO i UGT han convocat dimarts vinent la seva pròpia manifestació, que acabarà davant de la Cambra catalana, informaAntoni Fuentes.

Els indignats han agraït aquest recolzament, perquè la convocatòria de demà és per a ells un examen en el qual intentar recuperar la participació intergeneracional, la pluralitat ideològica i el to radicalment crític però constructiu que va presidir el naixement del 15-M. No els serà fàcil, entre altres raons perquè encara hi ha actiu el grupuscle marginal de la plaça de Catalunya. Però ahir la matèria grisa del moviment va fer un pas endavant per poder sobreviure i continuar indignant-se.

Temes:

Indignats