Anàlisi

Els Deu Magnífics del Sopar de l'Any

2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Any rere any, és un desafiament i una responsabilitat superar el Sopar de l'Any precedent. Des del 2007 s'ha establert com l'espectacle gastronòmic més enlluernador i sofisticat de Barcelona, imitat en altres ciutats, una fita per als organitzadors de saraus gastronòmics, que el descobreixen als seus clients com un exemple a seguir: «Ho farem com al Sopar de l'Any». Bé. Hem creat un model. Elpatró Sopar de l'Any. Vegem quin és el farciment.

Aquest xeflis cult és superior pels milers de racions que circulen, per la preeminència dels cuiners, pel disseny de l'espai, pel concepte del sopar, per la filosofia del que es menja, per la inventiva o el conservadorisme dels plats, per la singularitat del producte, per la qualitat del servei del CETT, dels vins i caves, de la cervesa, dels pans, dels còctels.

Si s'ha d'escollir una virtut és la de la cooperació. Treballen, jaqueta curta amb jaqueta curta, amics i desconeguts, catalans i estrangers, joves i veterans, tecnoemocionals i emocionals. Veure'ls junts abans de desfilar, intercanviant ajudants, arremangant-se o xerrant com camarades és un privilegi inaccessible per als convidats. La cuina de la cuina. Un secret reservat als iniciats. Els valents poden atrevir-s'hi i colar-se en aquell espai vedat. Xiiist, discrets.

Abans d'organitzar la següent sessió, les mateixes preguntes: «¿De què anirà aquest any?» i «¿qui vindrà?». La segona qüestió té resposta a mitges: des de fa un lustre són vitals -elspadrins,en llenguatge intern-Ferran Adrià, Carme RuscalledaiJoan Roca,escudats perNandu Jubany(xef executiu amb el campióJordi Parra) i el pastisserChristian Escribà.A partir d'aquesta base es construeix l'edifici.

La idea Va ser una fogonada: ¡Els Deu Magnífics! Després del viatge a l'Àsia de l'any passat, el següent era tornar al confort de casa, entrar en alguns dels millors restaurants de Catalunya. Perquè el Sopar de l'Any no ha estat mai centralista, sinó una força centrífuga. Així, homes i dones, Barcelona i Catalunya, memòria i nova memòria, a més delsfixos, citemFina Puigdevall, Paco Pérez, Mey Hofmann, Carles GaigiCarles Tejedor. Una panoràmica del país gastronòmic. De seguida van dir que sí: que atents i generosos. Sense voler ensenyar el múscul, sumen ¡25 estrelles Michelin!

Un cop establert que, una vegada més, la coordinació seria responsabilitat del Grup GSR-Produccions de Gastronomia, fins i eficaços, comptem amb la logística de Ficfrei i la col·laboració del càtering Singularis.

Xefs, equips i... ¿què es menjarà? Tapes, és clar. Supertapes, per descomptat. La ciutat viu unboomde la miniatura, escorat a vegades cap al folklore i la brava fàcil per a turistes ingenus. Per corregir la disbauxa, el que serviran aquesta nit serà un cop de modernitat i una mica de nostàlgia. Els mestres han escollit plats emblemàtics, referencials, bigues mestres de les seves cases.

Notícies relacionades

Acompanyen les aportacions dels Deu Magnífics, deu ingredients magnificents: ostres de Daniel Sorlut i Fine de Claire, tonyina de Balfegó, pernil ibèric de gla 5J, formatges de Tros de Sort, fuagràs de Collverd, carxofes de Tudela, embotits de Salgot,ajoblanco, llom de salmó fumat de Benfumat i anxoves El Xillu de l'Escala. I el pa, pa de Triticum.

Al casament deCaterinaiGuillem d'Anglaterraels convidats es van conformar amb 15 canapès sorgits de les llòbregues cuines de palau. Haurien d'haver enviat un observador al Sopar de l'Any.