PROTESTA 2.0

Els acampats decideixen seguir per exhibir la solidesa de la seva acció

Prorroguen set dies els campaments de Barcelona, Madrid i altres ciutats

Uns acullen l'auge de la dreta amb indiferència, i altres, amb contrarietat

MADRID. Assemblea a la Puerta del Sol, ahir al migdia.

MADRID. Assemblea a la Puerta del Sol, ahir al migdia. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ALBA G. LAGUNA / MADRID
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Els indignats seguiran acampats a Madrid, Barcelona i diverses ciutats més. Almenys una setmana més. Per demostrar, entre altres coses, que no són «un fenomen merament electoral», van insistir ahir. Tots es mostraven exultants per haver aconseguit que «un moviment apolític hagi estat el centre d'atenció de la jornada electoral». Molts no se sentien concernits en absolut pel veredicte de les urnes. D'altres, en canvi, expressaven la seva contrarietat per l'auge de la dreta.

Després de la cita electoral, ara s'enfronten a la disjuntiva de quedar-se acampats a les places «el temps necessari per articular el moviment» o bé continuar de manera indefinida, com proposen algunes veus. De moment, s'han donat una setmana de marge per posar-se d'acord.

Fins diumenge que ve, l'objectiu és fer que el missatge segueixi calant i guanyant adeptes. «Anirem barri per barri, poble per poble, empresa per empresa», van reiterar ahir alguns dels que van prendre la paraula en l'assemblea general de Barcelona, en la qual van participar més de 6.000 persones. Les propostes que vagin sorgint en aquestes reunions de petit format seran traslladades a la gran assemblea general de la setmana entrant.

COMISSIÓ DE PERMANÈNCIA / Mentrestant, els indignats ofereixen l'espai de la plaça de Catalunya perquè pugui ser utilitzada com a «plataforma per a altres mobilitzacions que es vagin produint aquests dies».

A Madrid, en canvi, no es va plantejar aquesta possibilitat. Entre altres raons perquè hi ha una certa intranquil·litat davant possibles desallotjaments. De fet, l'assemblea d'ahir va aprovar crear una «comissió de permanència» que estudiarà les alternatives en cas que se'ls obligui a abandonar la Puerta del Sol a partir d'avui. Els acampats temen «un canvi d'actitud de la policia o dels polítics després de les eleccions».

Davant l'impuls que ha agafat aquesta iniciativa, els mateixos concentrats comencen a sentir-se pressionats pel seu èxit. Són conscients que han de començar «a parlar en positiu», admetia Salomé, membre de la comissió de medi ambient a Barcelona, «però s'ha de demanar a la gent que tingui paciència, el missatge no és tan senzill, no es pot improvisar i requereix moltes hores de debat i consens», va advertir la jove advocada.

Notícies relacionades

NIT ATÍPICA / La nit electoral a les places dels indignats es pot qualificar com a mínim d'atípica. Mentre alguns agafaven els altaveus per proposar mesures immediates, «com el boicot als productes de les empreses que no siguin solidàries o les que contaminin», altres seguien repartint pasquins sobre les activitats de l'acampada.

A l'hora de l'escrutini electoral, molts passaven amb indiferència. Altres el seguien a través dels seus telèfons mòbils. «Ens manaran els quatre anys vinents... O pot ser que no hi arribin, si això pren força», va observar un noi a Barcelona.