una realitat estesa però molt desconeguda

El sexe dels àngels

La sexualitat s'alça com una barrera i un tabú davant de les persones amb discapacitat intel·lectual

Les prostitutes són, en determinades ocasions, l'única opció per als homes del col·lectiu

sexo-angeles

sexo-angeles

1
Es llegeix en minuts
ELENA PARREÑO / BARCELONA

La primera vegada que el Juan va anar a un bordell estava expectant. Al seu costat, el seu company plorava d'emoció, tenia 40 anys i no havia estat mai amb cap dona. El Guillem també ho va voler provar, però no ho va repetir. La Lídia té parella i la sexualitat sense embuts fa anys que forma part de la seva vida. Diferents entre si, tenen en comú una discapacitat intel·lectual. "La idea que hi ha de les persones amb discapacitat és que són àngels i no tenen sexualitat o són dimonis i van descontrolats", lamenta Gemma Deulofeu, psicòloga d'Aspanin a Espanya.

La sexualitat s'alça com una barrera, moltes vegades infranquejable, davant les 280.000 persones que pateixen discapacitat intel·lectual a Espanya. A Catalunya, només una entitat, ubicada a Badalona, gestiona de manera integral la realitat sexual i afectiva d'aquestes persones. Ho fa amb tallers per a professionals, familiars i usuaris, i consta d'una part terapèutica i d'una altra de formativa. Els tallers ofereixen eines perquè els usuaris visquin una sexualitat segura i agradable. Aborden temes com la masturbació, però també la pornografia o la prostitució. Arran de l'estudi personalitzat de cada cas i si l'usuari demana un servei sexual professional, l'entitat assessora i acompanya la persona en tot el procés, que en última instància i en un 10% dels casos consisteix a anar a un bordell.

Notícies relacionades

"Ens vam trobar amb usuaris que anaven a bordells i vam decidir que, igual que se'ls acompanya al metge, se'ls acompanyaria al prostíbul; la idea era garantir les mesures higièniques i sanitàries, trobar un lloc on se'ls tractés bé i on no hi hagués abusos", explica la psicòloga i sexòloga del centre de Badalona, Gemma Deulofeu.

>> Més informació a l'e-PeriódicoMés informació a l'e-Periódico